Dogovor o migraciji čeka ishod referenduma

Švajcarska i dalje veruje da će sa EU do februara 2017. postići dogovor o ograničenju imigracije, izjavio je predsednik Švajcarske Johan Šnajder-Aman.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

12:36

Dogovor o migraciji čeka ishod referenduma
Thinkstock

Švajcarci su se na referendumu 2014. izjasnili za uvođenje ograničenja broja migranata i podržali inicijativu "Zaustavite masovnu imigraciju". Takva ograničenja, međutim, narušavaju bilateralni sporazum Švajcarske sa Briselom kojim je garantovana sloboda kretanja za radnike iz EU, piše Rojters.

"I dalje sam uveren" da će se dogovor postići, rekao je švajcarski predsednik Johan Šnajder-Aman u intervjuu za današnji "Noje cirher cajting".

Zakoni Švajcarske garantuju slobodu kretanja stranih radnika sa EU do februara 2017. godine, od kada će prioritet u zapošljavanju imati švajcarski državljani.

Pregovori Švajcarske i EU su odloženi do 23. juna, kada će se održati referendum u Velikoj Britaniji o ostanku ili istupanju te zemlje iz Unije. Brisel je zabrinut da bi nametanje kvota pre referenduma moglo da poveća broj britanskih građana koji bi glasali za napuštanje EU, rekao visoki predstavnik švajcarske vlade.

Švajcarskoj je stalo da nađe način da barem ublaži konfrontacije sa svojim najvećim trgovinskim partnerima, s obzirom na to da nije član EU.

Švajcarski plan obuhvata uvođenje "klauzule zaštitnog mehanizma", koji bi zaustavio prihvatanje migranata kada Švajcarska dostigne određen stepen.

"Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker mi je početkom godine u Briselu rekao da smo 'već doneli odluku', i da je sada na nama da predložimo rešenje", rekao je Šnajder-Aman dodajući da njegova vlada već radi na tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: