Junker: Pretnje koje Turska upućuje EU neće imati efekta

Turska mora da ispoštuje svoju stranu sporazuma koji je postigla sa EU u cilju zaustavljanja priliva migranata, rekao je predsednik EK Žan-Klod Junker.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

09:50

Junker: Pretnje koje Turska upućuje EU neće imati efekta
Foto: Beta/AP, arhiva

On je poručio da pretnje koje Turska upućuje EU neće imati efekta.

"Očekujemo da se Turska drži svojih obaveza - a pretnje nisu najbolji diolomatski instrument koji možete upotrebiti. Zato bi trebalo da prestane da ih koristi jer one neće imati nikakvog efekta", rekao je Junker novinarima u Ise-Šimi u Japanu na samitu G7, prenosi AFP.

Junker je istakao da Ankara mora da ublaži stroge zakone o antiterorizmu ukoliko želi da njenim građanima budu ukinute vize za putovanja u zemlje članice EU.

Lideri EU traže da Turska ispoštuje 72 uslova za viznu liberalizaciju i da suzi svoju definiciju o teroru kako bi prestala da goni akademike i novinare zbog objavljivanja onoga što naziva "terorističkom propagandom".

Ankara, s druge strane, odbija da to učini, ukazujući da je usred borbe protiv kurdskih ekstremista, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: