Tusk: Svet da deluje po pitanju izbegličke krize

Svet mora da deluje zajedno po pitanju izbegličke krize koja pritiska Evropu, a ne da taj kontinent ostavi da se sam bori sa tim problemom.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

09:00

Tusk: Svet da deluje po pitanju izbegličke krize
Foto: Gettyimages

To je izjavio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Tusk je, na marginama samita lidera iz Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7), koji se održava u japanskom regionu Ise-Šima, istakao da je evropskim narodima potrebna pomoć da bi se izborili sa prilivom ljudi koji beže od sukoba na Bliskom istoku i u Africi.

"Svesni smo da je, zbog geografskog položaja, najveća odgovornost na Evropi. Ipak, želeli bi da i svetska zajednica pokaže solidarnost i prizna da je ovde reč o globalnoj krizi", rekao je Tusk novinarima u Ise-Šimi, 300 kilometara jugozapadno od Tokija, preneo je AFP.

Svet se suočava sa najvećim brojem izbeglica, tražilaca azilanata i interno raseljenih lica od Drugog svetskog rata, naveo je Tusk.

"Oni koji kritikuju Evropu trebalo bi, umesto toga, da razmišljaju o tome kako da više pomognu", dodao je on.

Lideri iz G7 će na samitu razmotriti potencijalne rizike po globalnu ekonomiju.

Grupu 7 čine Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: