"Oni koji ruše ploču novinara saučesnici su otmičara"

Kancelarija KiM najoštrije je osudila novo rušenje spomen-ploče posvećene novinarima Radija Priština, Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, nestalim 21. avgusta 1998.

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.05.2016.

22:49

Default images

"Četvrti put vandali su uništili podsetnik na nevine stradalnike ratnih sukoba i očekujemo da će nadležni organi, za razliku od prethodnih puta, konačno preduzeti nešto kako bi odgovorni za ovu sramotu bili kažnjeni", navodi se u saopštenju Kancelarije.

U saopštenju se ocenjuje da su oni koji iz godine u godinu uništavaju spomen-obeležje "na neki način postali saučesnici otmičara, aktivno podržavajući ovaj sramotni zločin".

"Nevine žrtve nemaju nacionalnost, a odnosom prema njima meri se čovečnost jedne zajednice, i zato očekujemo da i albanski političari i predstavnici novinarske struke na Kosovu i Metohiji osude ovaj vandalizam", piše u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije.

Spomen ploča nestalim srpskim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, u blizini Orahovca, porušena je po četvrti put od njenog postavljanja.

Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zocište, skrenuli na pogrešan put i prešli na teritoriju koju je kontrolisala Oslobodilačka vojska Kosova.

Bili su u automobilu "Zastava 128" plave boje koji nikada nije pronađen.

Skrnavljenje mesta na kom su nestali novinari i rušenje ploče svaki put je prijavljeno policiji, ali počinioci nikada nisu otkriveni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: