"Prejaka i neprirodna veza Karamarka i firme MOL"

Lider Mosta i potpredsednik hrvatske vlade Božo Petrov izjavio je da prvi čovek HDZ Tomislav Karamarko više ne može da bude član vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

20:46

Foto: Beta

"Na telefonskoj sednici u petak vlada će se izjašnjavati o zahtevu saborskih poslanika za opoziv Tomislava Karamarka. Ministri iz kvote Mosta biće saglasni s pridlogom za njegovo razrešenje", rekao je Petrov za "Jutarnji list".

Osim toga, naveo je da su, na njegov predlog, poslanici i ministri Mosta odlučili da glasaju za opoziv Tomislava Karamarka.

Petrov je u intervjuu za "Jutarnji list", na pitanje da li Karamarko treba da podnese ostavku, rekao da bi bilo dobro da se povuče iz izvršne vlasti zbog svoje političke odgovornosti i jer predstavlja teret za Vladu.

Rekao je da je dobio informacije da postoji "prejaka veza" između kruga ljudi bliskih Karamarku i Josipa Petrovića, konsultanta mađarske naftaške firme MOL, što Petrov smatra "apsolutno neprirodnim" jer je Karamarko prvi potpredsednik Vlade, te je "jasno da tu postoji politička odgovornost".

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Miro Kovač (HDZ) je izjavio danas da, ako bi članovi Vlade iz Mosta bili za opoziv, to bi značilo da imaju isti stav kao SDP i Zoran Milanović, "što bi bilo neprirodno".

Kovač pretpostavlja da se to neće dogoditi, a u intervjuu za RTL je rekao i da će HDZ "biti protiv te igrice koja je došla iz SDP-a" i da bi "bilo logično da naši partneri iz Mosta budu na našoj liniji".

Karamarkov opoziv, odnosno glasanje o poverenju, traže poslanici SDP-a i Silvano Hrelja iz HSU, koji smatraju da je prvi potpredsednik Vlade zbog poslovne povezanosti firme "Drimia" njegove supruge Ane, s firmom konsultanta MOL-a Josipa Petrovića, u sukobu interesa i da je u vezi s fizičkim i pravnim licima "čiji su ciljevi i interesi suprotni interesima Hrvatske i hrvatskih građana".

Oni smatraju da je time dovedena u pitanje mogućnost da Karamarko, kao prvi potpredsednik Vlade, donosi objektivne i nepristrasne odluke, u interesu Hrvatske i njenih građana.

O predlogu za opoziv Karamarka Sabor mora da odluči najkasnije za 30 dana.

Vlada bi u petak, kada ističe rok, trebalo da se na telefonskoj sednici izjasni o tom zahtevu.

Inače, Petrov je ranije izjavio da je Most tu odluku doneo još u ponedeljak i da je u utorak to rekao Karamarku i ostavio mu rok od 48 sati da podnese ostavku.

"Most u Saboru neće podržati prvog potpredsednika. Ako sam ne podnese ostavku, Mostovi zastupnici će glasati za njegov opoziv", naglasio je Petrov.

Kako navodi RTL, Karamarko se na ovu ponudu Petrova samo nasmejao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: