Zagreb: Razgovarali smo, nema dogovora, ali je blizu

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač kaže da dogovor o poglavlju 23 još nije u potpunosti postignut, istakavši da hrvatski zahtevi moraju biti uvaženi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.05.2016.

20:26

Zagreb: Razgovarali smo, nema dogovora, ali je blizu

"Mi smo razgovarali tom prilikom (u Parizu) i o tom mogućem rešenju. Očekujemo (...) da ovih dana postignemo dogovor. Još ga nismo u potpunosti postigli. Kad ga postignemo, onda ćemo o tome hrvatsku i evropsku javnost jasno informisati", dodao je Kovač, prenosi regionalna tv N1.

On je dodao da je Hrvatska zaista razgovarala s Evropskom komisijom, zemljama članicama i holandskim predsedništvom EU o rešenju.

"Želimo pronaći rešenje koje će jasno uvažavati hrvatske zahteve", rekao je Kovač.

"Bez ispunjavanja tih zahteva neće biti moguće napredovati što se Srbije tiče. Moguće je da će ti zahtevi biti ispunjeni. Mi na tome radimo", dodao je on.

Kovač veruje da je rešenje moguće pronaći.

"Hrvatski interesi, na kojima radimo, koji su i evropski interesi, moraju biti zastupljeni", naglasio je Kovač.

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da je sa Hrvatskom nađeno rešenje za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, i istakao da formalnu odluku očekuje sledeće sedmice, a otvaranje poglavlja - do kraja juna.

Evropski komesar je rekao da je sa Hrvatskom postignuto političko rešenje o pitanju otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU.

"Našli smo rešenje sinoć. Očekujemo sledeće nedelje formalnu odluku o otvaranju poglavlja 23 sa Srbijom", izjavio je Han na pitanje novinara Tanjuga u Briselu.

Međutim, za Televiziju N1 je u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova rečeno da je u pitanju "čista propaganda u svrhu dezinformisanja javnosti".

Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Evropske unije koja nije bila saglasna da se to poglavlje otvori sledećeg meseca.

Početkom maja na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu Hrvatska nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije.

Predsedavajuća EU Holandija je tada ponovo pokušala da podstakne da se postigne konsenzus među zemljama članicama, podižući ovo pitanje na viši, ambasadorski nivo odlučivanja.

Predstavnik Hrvatske ponovio je na sastanku 4. maja da ne može da se saglasi s otvaranjem poglavlja 23 navodeći poznate argumente o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Neke zemlje članice, posebno Nemačka, insistirale su na tome da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu deo evropskog zakonodavstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: