Na BU "nikad gore", Savet traži ulaganje u obrazovanje

Savet Beogradskog univerziteta saopštio je da će tražiti da se u rebalansu budžeta izdvoje značajnija sredstva kako bi fakulteti mogli normalno da funkcionišu.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

15:30

Na BU
Tanjug

Na sednici Saveta rečeno je da materijalna situacija na Beogradskom univerzitetu (BU) "nikad nije bila gora".

"Za istraživanja i za visoko obrazovanje se iz budžeta izdvaja oko jedan odsto bruto društvenog proizvoda, a optimalno bi bilo najmanje tri odsto”, rekao je rektor BU Vladimir Bumbaširević.

Istovremeno, Savet će Vladi Srbije predložiti i da se formira posebno ministarstvo za visoko obrazovanje, koje bi se posebno bavilo Univerzitetima u Srbiji.

Na sednici je predstavljen i izveštaj o radu BU za 2015. godinu, kao i akcioni plan za 2016. godinu.

"U procesu izrade ISO standarda prošli smo sve faze. Na Lajdenskoj listi u 2015. smo zauzeli 179 mesto. Potpisali smo ugovore o saradnji sa fakultetima u Madridu i Barseloni koji su visoko kotirani na Šangajskoj listi", rekao je Bumbaširević.

Za novog člana Saveta, za grupaciju tehničko tehnoloških nauka, izabrana je profesorka Dragica Obratov Petković sa Šumarskog fakulteta.

Jednoglasnom odlukom, za studenta - prorektora izabrana je Marija Radovanović, koja je do sada bila vršilac dužnosti, a predlog za njen izbor dao je Studentski parlament.

Savet je odlučio i da visina školarine za master studije "Evropska politika i upravljanje krizama" bude 120.000 dinara za srpske džavljane, odnosno 2.400 evra za strane studente koji odluče da studiraju u Beogradu.

Na sednici je predstavljen i finansijski izveštaj za sedam zadužbina i tri fondacije koje pripadaju BU.

Savet BU je najviši organ upravljanja Univerziteta, sastavljen od 33 člana, od kojih su 23 predstavnici Univerziteta, pet članovi koje imenuje Vlada, a pet članovi koje bira Studentski parlament Univerziteta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: