Slučaj "Savčenko": Keri zadovoljan, Pauerova presrećna

Državni sekretar SAD Džon Keri je zadovoljan zbog oslobađanja ukrajinskog pilota Nadežde Savčenko iz ruskog pritvora u kom je provela skoro dve godine.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.05.2016.

23:31

Slučaj
Thinkstock

Ambasadorka SAD pri UN Samanta Pauer izjavila da je "presrećna" što se Savčenkova vratila u Ukrajinu.

AP prenosi da je Keri u saopštenju nazvao oslobađanje Savčenkove "važnim delom ispunjavanja obaveza koje je Rusija preuzela prema sporazumima iz Minska" i da bi ono "sada trebalo da obezbedi podstrek za njihovu punu primenu".

Pauerova je navela da je Savčenkova istrpela "nehumano zatvaranje, bezbrojna ispitivanja, samicu, pogoršanje zdravlja i ruske pravne procese pune farse".

Ruske vlasti su pustile Savčenkovu, koja je u Rusiji bila osuđena na 22 godine zatvora, na slobodu u zamenu za dvojicu ruskih državljana koji su se nalazili u zatvoru u Ukrajini.

Kremlj je potvrdio da su ta dvojica Rusa stigla u Rusiju.

Savčenkova je u Rusiji osuđena na 22 godine zatvora zbog učešća u ubistvu dvojice ruskih novinara.

Ona je zamenjena za dva ruska državljana, Jevgenija Jerofejeva i Aleksandra Aleksandrova, koje je u aprilu sud u Kijevu osudio na 14 godina zatvora zbog navodnih terorističkih aktivnosti.

I Jerofejev i Aleksandrov, za koje Kijev tvrdi da su ruski vojnici, negiraju zločine za koje su osuđeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: