Desničari ne odustaju: Prerano brojani glasovi sa pošte?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije podnelo je prijavu zbog preranog prebrojavanja glasova pristiglih poštom na prošlom drugom krugu predsedničkih izbora.

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2016.

18:42

Desničari ne odustaju: Prerano brojani glasovi sa pošte?
Belen i Hofer (Tanjug)

Na tim izborima je tesno pobedio Aleksander van der Belen, a problem je u četiri opštine, gde postoji sumnja da su glasovi pristigli putem pošte prerano prebrojani.

U saopštenju Ministarstva se navodi da ponavljanje čitavih izbora ne preti proglašavanjem nevažećim rezultatima u te četiri opštine.

Čitav slučaj je podstakla Slobodarska partija (FPO) u Filagu iznoseći tvrdnje u manipulacijama prilikom prebrojavanja glasova u drugom po veličini gradu u pokrajini Koruška.

Istragu će obuhvatiti ne samo Filah, već Filah okruženje, Volfsberg i Hermagor. U dve opštine su glasovi putem pošte prebrojavani pre zakonski određenog termina, to jest ponedeljka.

“U druge dve opštine su koverte prerano otvarane“, naveo je šef odeljenja za izbore u Ministarstvu Robert Šajn dodajući da će sve sumnje o nepravilnostima biti rasvetljene.

Generalni sekretar FPO Herbert Kikl rekao je da se razmišlja da li će se stranka pridružiti prijavi Ministarstva, jer je ona oštećena stranka.

Pitanje ulaganja žalbe na čitave izbore tretira se odvojeno, dodao je on ukazujući da FPO trenutno razmatra sve informacije o manipulacijama. Do 8. juna postoji mogućnost ulaganja žalbe na ishod izbora.

Inače u sporne četiri opštine pristiglo je 12.378 glasova putem pošte, od čega je 6.661 glasalo za Van der Belena a 5.403 za njegovov protivkandidata Norberta Hofera.

Poništavanje ovih rezultata ne bi značajno uticalo na konačan ishod, već bi samo minimalno smanjilo prednost Van der Belena nad Hoferom na umesto 31.206 na 29.768 glasova.

Međutim Kikl smatra da postoji mogućnost da se svi glasovi u te četiri opštine dovedu u pitanje i proglase nevažećim, što bi naravno uticalo na ishod glasanja.

Inače prvi problem, koji je podstakao priče o nepravilnostima, pojavio se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova odmah posle glasanja. Na sajtu je objavljeno da je u Vajdhofenu izlaznost iznosila 146,9 odsto.

U Lincu je, takođe, u jednoj izbornoj jedinici pogrešno navedena izlaznost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: