Bler miri arapske zemlje i Izrael

Bivši britanski premijer Toni Bler izjavio je da su arapske zemlje rešene da preduzmu korake ka normalizaciji odnosa s Izraelom.

Izvor: Beta

Sreda, 25.05.2016.

09:27

Bler miri arapske zemlje i Izrael
Foto: Beta, AP

Međutim, uslov za to je da izraelska vlada pregovara sa Palestincima na osnovu Arapske mirovne inicijative, prenose izraelski mediji.

Zajedno s egipatskim predsednikom Abdel Fatahom el-Sisijem, Bler je nekoliko poslednjih nedelja pokušavao i da promoviše regionalnu inicijativu za ulazak Cionističke unije levog centra u vladu premijera Benjamina Netanijahua.

Na konferenciji u Londonu u utorak uveče on je rekao da postoji šansa da, pod postojećim okolnostima na Bliskom istoku, arapske zemlje budu fleksibilnije i da preduzmu korake za normalizaciju odnosa dok pregovori traju, umesto da čekaju da se o tome postigne sporazum.

"Neki koraci normalizacije u hodu bili bi mogući pod uslovom da je izraelska vlada spremna da se posveti raspravi o arapskoj mirovnoj inicijativi, kako bi se steklo poverenje u ovom procesu. S novim rukovodstvom u regionu to je moguće. Mnogo toga zavisiće od odgovora izraelske vlade na inicijativu predsednika Sisija i arapsku mirovnu inicijativu i koraka koje su Izraelci spremni da naprave", rekao je Bler, prenosi izraelski list Haarec.

Arapska mirovna inicijativa potekla je od Saudijske Arabije početkom 2000-tih i poziva na normalizaciju odnosa svih arapskih zemalja s Izraelom pod uslovom da se ta zemlja potpuno povuče sa svih okupiranih arapskih teritorija i postigne pravedno rešenje pitanja palestinskih izbeglica.

Bler, koji već više meseci nije izaslanik bliskoistočne četvorke mirovnih posrednika (UN, SAD, Rusije i EU) rekao je da zbog dubokog nepoverenja između izraelskog i palestinskog rukovodstva aktivno učešće arapskih zemalja u procesu jeste ključ uspeha.

"Potrebno nam je da proširimo bazu podrške za mirovni proces. Potrebna nam je pomoć u regionu. Vrata izmedju Izraela i arapskih zemalja su sada zatvorena i ključ je napredak sa Palestincima", rekao je Bler.

Uprkos njegovom optimizmu, zapadne diplomate koje su s njim razgovarale izrazile su sumnju u te procene i šanse da inicijativa urodi plodom. Diplomate misle da će arapske zemlje razmatrati otopljavanje odnosa samo ako Izrael pristane na značajne korake koje odbija da učini još od 2009. godine.

Bler, iako nije više izaslanik, nastavlja da deluje nezavisno u nastojanju da promoviše mirovni proces između Izraela i Palestinaca i Izraela i arapskog sveta.

On dolazi u Izrael i druge zemlje regiona svake dve - tri nedelje i skoro svaki put se sreće s Netanijahuom i sa liderom opozicije Izraela, vođom Cionističke unije Isakom Hercogom.

Od sunitskih arapskih zemalja dobija poruke da su spremne za preokret u odnosu s Izraelom ali da to zavisi od koraka na okupiranoj Zapadnoj obali i blokiranom pojasu Gaze, odnosno spremnosti Izraela na osnivanje palestinske države.

Ako su šanse za primenu Blerove i inicijative egipatskog predsednika bile male, propali pregovori o proširenju koalicije između Hercoga i Netanijahua i ulazak ultradesne partije "Izrael naš dom" u Netanijahuovu koaliciju su te šanse još više udaljili, navodi Haarec.

Netanijahu, međutim, navodno i dalje tvrdi da je zainteresovan za promovisanje inicijative i da će nova proširena koalicija biti posvećena obnovi pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: