Haradinaj napada igumana Savu: On prihvata konfrontaciju

Lider ogranka Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj kaže da starešinstvo manastira Visoki Dečani treba da se sprijatelji sa tamšnjim albanskim narodom.

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2016.

19:58

Default images
Getty Images

Naveo je i da starešinstvo ne treba da koristi imovinu koju mu je protivzakonito poklonio režim Slobodana Miloševića.

Haradinaj je takav stav izneo povodom odluke Ustavnog suda Kosova koji je poništio prethodno rešenje posebnog veća Vrhovnog suda Kosova i u vlasništvo manastira vratio 25 hekatara zemljišta koje je do 1997. godine pripadalo društvenim preduzečima Ilirija i Apiko u Dečanima.On je u izjavi za portal Koha.net, naveo da starešinstvo manastira treba da se distancira od nagrada koje su dobili od režima Slobodana Miloševića.

"Šta će manastiru Dečani tih desetak hektara zemljišta koje nisu njegova imovina? Za šta treba da koristi manastir ovu imovinu? Kako je moguće da iguman manastira Sava Janjić prihvata konfrontaciju i da ne shvata da manastir može da napreduje i bude miran u ostvarivanju svoji zadataka samo u dobrim odnosima sa zajednicom", kaže Haradinaj.

Prema njegovim rečima, manastir Visoki Dečani su i u najtežim trenucima čuvali i štitili upravo Albanci onda kada su imali snagu i vlast.

Haradinaj je rekao da su građani Dečana istorijski bili prijatelji manastira i da to vrlo dobro zna i iguman Sava Janjić.

"Građani i manastir treba da žive zajedno, ali ne pljačkajući jedni druge. Manastir Dečani treba da koristi svoju imovinu, ali ne i imovinu koju im je protivzakonito poklonio režim Miloševića”, kaže Haradinaj.

On je istakao da manastir Dečani treba da izabere prijateljstvo sa Albancima, a ne da se samoizoluje a prenosi portal

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: