Artman: Milošević se sam trovao u Hagu, isto radi i Mladić

Florens Artman, bivša portparolka tužilaštva u Hagu, tvrdi da se Slobodan Milošević sam trovao lekom "rifampicin" s ciljem da pogorša sebi stanje.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.05.2016.

13:10

Artman: Milošević se sam trovao u Hagu, isto radi i Mladić
Foto: Thinkstock

Kako navodi, želeo je da time bude pušten da se brani sa slobode, a onda pobegne za Rusiju.

Artmanova je u intervjuu hrvatskom nedeljniku “Ekspres”, koji prenose mediji u regionu, rekla da se Milošević sam trovao, te da mu je lek "neko dostavio u ćeliju".

Uzimajući taj lek, kako ona kaže, koji se koristi u lečenju lepre, Milošević je poništio delovanje leka za visoki krvni pritisak, od kojeg je patio.

"Od toga je lako mogao da umre, ali mu to nije bio cilj, već samo da pogorša stanje. Milošević je znao šta uzima, jer je od tog leka urin plave boje i jasno je da je to morao da vidi", navela je Artmanova.

Prema njenim rečima, Miloševićeva strategija je bila da izbegne osuđujuću presudu da ne bi, kao neko ko je bio na čelu jedne zemlje, ostao u istoriji upamćen kao krivac za genocid.

Milošević je umro u martu 2006. godine.

“Express” prenosi i reči Miloševićevog pravnog savetnika Zdenka Tomanovića, koji je za beogradske “Večernje novosti” rekao kako su po dojavi o smrti iz Haga plasirali inofrmaciju da se obesio.

"Kada sam zatražio objašnjenje kako se tako obešen vratio u krevet, gde je pronađen mrtav, prešli su na tezu da se ubio trovanjem, a sad da se trovao kako bi pobegao u Rusiju. Što se vrana više pere, to je crnja", kaže Tomanović.

Prema njegovim rečima, takve "jeftine izmišljotine su neoriginalne i nisu efikasne".

Artmanova navodi da je u situaciji kao i Milošević i bivši komandant Vojske Republike Srpske i optuženi za genocid i ratne zločine, general Ratko Mladić.

"Završava se suđenje i sada se i on nastoji izvući prije izricanja presude. Ko kaže da će Mladić preživeti? Ko kaže da nakon onoga s Miloševićem neće uspeti u tome da ga puste na lečenje u Rusiju", navodi ona.

Mladićev advokat Miodrag Stojanović kaže kako je takvo poređenje podmuklo i zlobno.

"Naš zahtev da mu se odobri da ide na lečenje u Moskvu stoji, Tribunal još ništa nije odgovorio, jer nije stigla ni garancija Rusije", rekao je Stojanović. Podsećamo, Artmanova je krajem marta privedena ispred Haškog tribunala, pošto je u Hag došla da bi prisustvovala izricanju presude Radovanu Karadžiću. Puštena je na slobodu nakon šest dana.

“Veoma sam umorna, iscrpljena i potpuno šokirana. Ipak, osećam veliko olakšanje zato što nisam u zatvoru i spremna sam da se borim“, rekla je Artmanova za AFP nakon oslobađanja.

Dok je bila u pritvoru podršku joj je pružila i bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: