Linta traži reagovanje predstavnika EU u Hrvatskoj

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je, kako je naveo, pojavu novih fašističkih i ustaških simbola u Hrvatskoj i širenje mržnje protiv Srba.

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2016.

14:43

Linta traži reagovanje predstavnika EU u Hrvatskoj
Tanjug

Linta je pozvao predstavništvo i ambasadore zemalja EU u Zagrebu da reaguju i da hrvatskim zvaničnicima stave do znanja da je to neprihvatljivo i da je zaštita manjina jedna od osnovnih vrednosti EU.

U saopštenju se ocjenjuje da je fotografija pored jednog zagrebačkog vrtića koja prikazuje nalepnicu na kojoj se vide ljudi obešeni na drvetu, a na kojoj piše "srpsko porodično stablo", postala "uobičajena pojava u Hrvatskoj i ne predstavlja nikakvo iznenađenje".

Linta navodi da se u gotovo svim hrvatskim gradovima mogu videti grafiti fašističkih i ustaških simbola i pozdrava, kao i poruke „"Srbe na vrbe“", "Srbine iseli se"“... kojima se podstiče govor mržnje i poziva na nasilje prema Srbima.

On ocenjuje da državni i lokalni organi vlasti ne čine ništa kako bi se poruke uklonile i pronašli počinioci, upozoravajući da je neophodno preduzeti mere kako bi se zaštitili preostali Srbi u Hrvatskoj.

Tviterom se danas proširila fotografija uslikana pored jednog zagrebačkog vrtića, koja prikazuje nalepnicu sa nacrtanim ljudskim telima obešenim o drvo i natpisom "srpsko porodično stablo", javljaju danas zagrebački mediji.

Fotografiju je na drustvene mreže postavila Amerikanka Lili Linč, koja trenutno živi u Srbiji, prenosi sajt "Indeks.hr".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: