Liht: Hrvatska će "platiti" za nekooperativnost

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht smatra da će Hrvatska svoju kratkoročnu politiku "platiti" i politički i ekonomski.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.05.2016.

13:04

Liht: Hrvatska će
Tanjug

"Kad imate kratkoročnu politiku, ona vam se brzo obija o glavu. Ne smemo zaboraviti da je Hrvatska ekonomski vrlo prisutna u Srbiji i da političko zaoštravanje ni na koji način ne odgovara ekonomskim interesima", rekla je Liht za Tanjug.

Ona ističe da je važno da se sa Hrvatskom, koja sada blokira otvaranje Poglavlja 23, održavaju permanentni kontakti kako bi sve manje imala potrebu da ugrožava Srbiju na putu evrointegracija.

Dodaje i da je region toliko mali, da bilo kakav problem u nekoj od država baca senku na sve zemlje.

Zbog toga, navodi, niko ne bi trebalo da se raduje problemima sa kojima se suočava Makedonija, jer destabilizacije te zemlje može da dovede do velikih problema u celom regionu.

"Takav pristup ukazuje na glupost i apsolutnu neodgovornost. Sećam se graničnog spora oko Piranskog zaliva između Hrvatske i Slovenije, kada je, tada još sveža kancelarka Angela Merkel poručila - šta će nam takva regija u EU. Dakle, jedan problem baca sensku na sve nas jer smo dovoljno mali da nas guraju u isti kalup", rekla je Liht.

Ona je, međutim, ubeđena da odnosi u regionu, bez ozbira na zategnutosti i probleme, idu ulaznom linijom i podseća na brojne projekte, kao i Berlinski proces, koji ih jačaju.

Liht je istakla da su dobri odnosi u regionu i saradnja apsolutna nužnost za ceo region i dodala da je ubeđena da ti odnosi, bez obzira na zategnutosti i probleme, idu uzlaznom linijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: