Panika u HDZ, Karamarkova sudbina zavisi od pet ruku

Situacija oko prvog potpredsednika Hrvatske vlade Tomislava Karamarka sve se više komplikuje, a opoziv zavisi od pet glasova, pišu zagrebački mediji.

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2016.

07:59

Panika u HDZ, Karamarkova sudbina zavisi od pet ruku
Foto: Beta

"Jutarnji“ piše o „Panici u HDZ“ i navodi izjavu člana HDZ koji kaže "bojimo se da za rušenje Karamarka Most ima već četiri ili pet ruku“.

Kako navode, prema scenariju koje zabrinjava HDZ tih pet glasova bi moglo biti dovoljno da uspe inicijativa SDP-a o opozivu Karamarka u Saboru.

"Sumnjam da Karamarko može politički preživeti ovu aferu. Od juče su se pojavile informacije da postoje četiri Mostovca koja će, prilikom izglasavanja nepoverenja Karamarku u Saboru biti protiv njega, a pominje se i peti“, navodi izvor iz HDZ za „Jutarnji“.

Za izglasavanje nepoverenja potrebno je 76 glasova, a već neko vreme se pominje da će tih pet „mostovaca“ biti ključno.

Takođe, navodi se da će ukoliko Karamarku bude izglasano poverenje doći i do potresa u vladi, kao i u samoj stranci.

„U tom slučaju slede novi izbori. Ne verujem da bi u obzir došla mogućnost da na to mesto prvog potpredsednika dođe neko drugi iz HDZ“, navod izvor zagrebačkog portala, dodajući ipak da se Karamarko neće lako predati.

„Do izglasavanja ima još nekoliko nedelja i za to vreme može se štošta dogoditi. Pa svaki dan je neka nova situacija“, dodaje on.

Hoće li Karamarko opstati ili ne, najviše zavisi o zastupnicima Mosta. Potrebno je 76 ruku da se mu izglasa nepoverenje - uz SDP, pretpostavlja se da bi tu još mogla biti tri člana IDS, dva zastupnika SDSS, dva iz HRID-a i HDSSB-a, te zastupnici Stipe Petrina, Radimir Čačić, Šandor Juhas, Veljko Kajtazi i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

U tom slučaju nedostaje pet Mostovaca, a osim Mira Bulja, za sada je poznato da prvog potpredsednika Vlade neće podržati ni Maro Kristić. Neki pretpostavljaju da bi im se mogao pridružiti i Ivan Kovačić, a ko bi mogla biti preostala dva, za sada se samo nagađa.

Zastupnik Mosta Miro Bulj u razgovoru za “Index” potvrdio je da će on glasati za opoziv Karamarka, naglasivši više puta da su o aferi Ina-Mol upravo Mostovci na čelu s Petrovom prvi počeli da pričaju.

"Pa Most je prvi i pokrenuo priču oko konsultanta Mola, to smo prvi Božo Petrov i ja počeli da pričamo", rekao je Bulj koji je za “Index” potvrdio da će u Saboru tražiti Karamarkov opoziv, ako do glasanja dođe.

"Moj stav je od samog početka jasan. Božo Petrov isto od prvog dana upozorava na nepravilnosti, otvoren je, on je prvi o ovome govorio. A onda udaraju po Mostu, a Most zaista radi. Nama je na prvom mestu zaštita nacionalnih interesa", rekao je Bulj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: