BG: Održan protest inicijative "Ne davimo Beograd" / VIDEO

Ispred Skupštine grada Beograda održan je protest povodom rušenja objekata u Savamali, u organizaciji inicijative "Ne da(vi)mo Beograd".

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 25.05.2016.

18:28

BG: Održan protest inicijative
foto: Bogdan Ðorðeviæ

Na početku je minutom ćutanja odata počast čuvaru objekata u Savamali Slobodanu Tanaskoviću i svedoku rušenja, koji je jutros preminuo na VMA, a potom su se s improvizovane govornice okupljenima obraćali predstavnici pomenute inicijative, nevladinih organizacija i gosti inicijative iz Niša i Kraljeva.

Građani na protestu, koji je obezbeđivala policija, su nosili transparente "Neće vam proći", "Ko se boji malog još?", "Skinite fantomke", "Fantomi iz skupštine", "Vučić sve zna", "Zbog slobode", "Pale su maske, kada će i vlada", kao i male zastavice sa natpisima s jedne strane "Čiji je grad?" i "Naš grad!"

Protestu su se pridružili i predstavnici političkih partija, među njima i Bojan Pajtić, Boris Tadić, Zoran Živković, Sanda Rašković Ivić, Dragan Maršićanin, Ðorđe Vukadinović...

Ispred Skupštine grada bio je postavljen kamion sa ozvučenjem i pre početka puštala se muzika. Okupljeni su nosili zastavice na kojima piše "Naš grad" i duvali u pištaljke.

Građani Beograda, ali i iz drugih delova Srbije, su uz muziku, bubnjare i pistaljke poslali poruku da se protive nasilju i bezakonju.
foto: Aleksandra Mališiæ
Po završetku skupa uputili su se u protestnu šetnju pod nazivom "Čiji je grad?", Trgom Nikole Pašića, Nušićevom, Svetogorskom, Takovskom, pored zgrade RTS-a i nazad, do Starog dvora.

Ovo je drugi protest Inicijative protiv rušenja i nasilja u Savamali, na kojem su zatražene ostavke celnika Grada, policije i Komunalne policije. Organizatori skua su najavili nova okupljanja.

Objekti u Hercegovačkoj ulici srušeni su u noći između 24. i 25. aprila, a po izjavama svedoka, objekte su bagerima porušili ljudi s fantomkama na glavama.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je tim povodom da je reč o nelegalnim objektima, da rušenje nije bilo obavljeno u skladu s pravnom procedurom i da očekuje da će nadležni organi ispitati ko stoji iza toga i proceniti sve okolnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: