Srbija:Svaka druga žena trpi nasilje, u Evropi svaka treća

Nasilje nad ženama i dalje je najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih prava i neretko se završava fatalno.

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2016.

12:25

Srbija:Svaka druga žena trpi nasilje, u Evropi svaka treća
Thinkstock

Mreža Žene protiv nasilja Evropa (WAVE), koja je pokrenula evropsku kampanju "Step up!" o pravima žena žrtava nasilja i njihove dece na pristup podršci i zaštiti ukazala je na procenu da je 2012. godine 47 odsto svih ubistava žena počinio član porodice ili intimni partner.

Države u kojima žene plaćaju porez ne uspevaju da obezbede zadovoljavajući pristup specijalizovanim uslugama podrške i da je samo 15 od 46 evropskih zemalja obezbedilo specijalizovani SOS telefon, a da u Evropi nedostaje najmanje 47.000 mesta za skloništa za žene, poručuju iz ove mreže.

Prema standardima SE Srbiji nedostaje više od 500 mesta.

Centri za podršku žrtvama silovanja i seksualnog zlostavljanja ne postoje, a diskriminacija sprečava žene iz višestruko marginalizovanih društvenih grupa da dobiju podršku, poručuju iz te mreže, odakle pozivaju vlasti EU, nacionalne vlade i druge zainteresovane strane u društvu da povećaju investicije da bi se zaustavilo nasilje prema ženama.

Srbija nema podatke o potrebama i uslugama za žene iz višestruko marginalizovanih društvenih grupa.

U naredne dve godine članice WAVE će širom Evrope promovisati prava žena koje su preživele nasilje i njihove dece da dobiju pomoć i zaštitu.

Ta mreža poziva donosioce odluka da aktivno podržavaju prevenciju, osnaživanje i zaštitu žena od nasilja, omoguće pristup specijalizovanim uslugama podrške za sve žene i njihovu decu.

Takođe ih poziva da povećaju dostupnost specijalizovanih usluga podrške u Evropi, naročito ženskih SOS telefona, skloništa i centara podrške za žrtve seksualnog nasilja, kao i da omoguće da nezavisne ženske organizacije, koje stavljaju potrebe i prava žena u središte svog rada, opstanu i unaprede kvalitet usluga podrške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: