"Odnos Zapada prema Rusiji je prepreka, svi gube"

Predsednik Češke Miloš Zeman kaže da zapadna politika antiruskih sankcija predstavlja prepreku za poverenje, ocenivši da je to strategija u kojoj svi gube.

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2016.

23:05

Beta/AP

"Takvi potezi ni na koji način ne pomazu razvoju uzajamnih odnosa i ugrožavaju poverenje. Postoji izraz 'strategija u kojoj svi dobijaju' kao dvostruka pobeda. Politiku sankcija bih nazvao strategijom u kojoj svi gube", rekao je Zeman u intervjuu za moskovski list "Rosiskaja gazeta".

Komentarišući priliv izbeglica sa Bliskog istoka, Zeman je naveo da takav sudar kultura stvara pretnju evropskim vrednostima.

"Vidim šta se dešava u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj i drugim susednim zemljama zbog priliva migranata sa Bliskog istoka i severa Afrike. Tu se radi o potpuno različitoj kulturi koja nije kompatabilna sa našim evropskim vrednostima", smatra Zeman, preneo je Tas s.

Problem je u tome, tvrdi Zeman, što EU nije navikla na krize i nije sposobna da brzo na njih reaguje.

"Ilegalna migracija je velika kriza i možda najozbiljniji test za EU u celoj njenoj istoriji", naglasio je češki predsednik.

Zeman smatra da bi moguće rešenje za migrantsku krizu u Evropi moglo da bude potpuno zatvranje spoljnih granica EU.

"Ne razumem zašto, recimo, Italija i Grčka ništa ne preduzimaju po pitanju kontrole njihovih granica", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: