"Džihadisti pune skladišta eksplozivom za napade na EU"

Islamska država ima trening kampove i na Zapadnom Balkanu, a postoje naznake da na tlu EU imaju tajna skrovišta eksploziva.

Izvor: B92, Jutarnji list

Utorak, 24.05.2016.

22:37

Teroristièki napad u Briselu (Tanjug/AP)

To je istakao šef antiterorističkog centra Evropola Manuel Navaret Panijagua.

“Teroristički napadi su i dalje glavna pretnja za nacionalnu bezbednost zemalja članica Evropske unije, a svi podaci govore da će Islamska država ili grupe povezane sa njom ponovo izvesti napade negde u Evropi, posebno u Francuskoj”, naveo je Panijagua.

Dodao je da postoje indicije da će napadi biti izvršeni s namerom izazivanja teških psoledica i brojnih žrtava među civilnom populacijom.

”Radi se o novim pretnjama, uz postojeću opasnost od napada “usamljenih vukova”, koja još nije nestala. Imamo informacije da terorističke grupe žele da naprave velika tajna skladišta eksploziva na tlu Evropske unije kojim bi izveli napade”, dodao je Panijagua.

Evropol je upozorio da su terorističke grupe promenile taktiku, da deluju globalno i da zone u kojima se sada odvijaju sukobi služe kao mesta za uvežbavanje napada, što ih čini posebno opasnima. Navodi se i da takvi kampovi postoje i na Zapadnom Balkanu.

Evropol navodi i da je bez verodostojnih dojava o namerama, aktivnostima, kontaktima i putovanjima terorista gotovo nemoguće tačno predvideti kada i gde se teroristički napadi mogu dogoditi, a dodaje se i da oko 20 odsto onih koji su se pridružili Islamskoj državi ima mentalnih problema, a čak 80 odsto kriminalni dosije.

Šef antiterorističkog centra Evropola kaže da je tokom prošle godine u EU u terorističkim napadima ubijena 151 osoba, a ranjeno je 360. Dodao je da je sprečeno 211 mogućih napada, a uhapšeno preko 1.000 ljudi pod sumnjom da su umešani u terorističke aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: