Lavrov: S opozicijom i SAD da proteramo džihadiste

Rusija je spremna da se pridruži Demokratskim snagama Sirije i koaliciji pod vođstvom SAD u proterivanju džihadista iz Rake.

Izvor: Beta

Utorak, 24.05.2016.

17:33

Lavrov: S opozicijom i SAD da proteramo džihadiste
Tanjug/AP

"Sa sigurnošću mogu da kažem da je Rusija spremna da učestvuje u operacijama u Raki zajedno s Demokratskim snagama Sirije i koalicijom pod vođstvom SAD", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov novinarima u Taškentu, reagujući na saopštenje Demokratskih snaga Sirije o započinjanju ofanzive na Raku.

On je dodao da su preuzimanje Rake i iračkog grada Mosula najvažniji ciljevi antiislamističke koalicije i izrazio uverenje da će oslobađanje tih gradova biti moguće uz učešće ruskih snaga.

Demokratske snage Sirije, sastavljene od "Kurdskih odreda samoodbrane" i arapskih pobunjeničkih grupa, saopštile su danas da su uz podršku koalicije pod vođstvom SAD započele operaciju proterivanja džihadista Islamske države iz njihovog uporišta u Raki.

Lavrov je potvrdio da su se Moskva i Vašington saglasili da treba učiniti mnogo više od obične razmene informacija i koordinisati akcije u borbi protiv terorizma.

Pentagon je u petak odbacio mogućnost sprovođenja zajedničkih operacija saRusijom u Siriji i saopštio da je s Moskvom diskutovano samo o poštovanju sporazuma o prekidu vatre.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je nedavno da je Rusija predložila SAD i međunarodnoj vojnoj koaliciji pod vođstvom Vašingtona izvođenje zajedničkih napada na džihadiste u Siriji, počev od 25. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: