Vođa avganistanskih talibana možda nije ubijen

Ne može se potvrditi da je vođa avganistanskih talibana Mula Ahtar Mansur ubijen, pošto je telo koje je pronađeno blizu avganistanske granice potpuno izgorelo.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.05.2016.

16:43

Vođa avganistanskih talibana možda nije ubijen
Tanjug

Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Ccaudri Nisan Ali Kan izjavio je novinarima da su uzorci DNK uzeti iz posmrtnih ostataka i da će biti upoređeni s DNK Mansurovog rođaka koji je došao da preuzme telo.

"Vlada Pakistana ne može ovo da objavi bez naučne i pravne osnove", rekao je Kan.

On nije naveo identitet rođaka, odnosno da li je po Mansurovo telo došla muška ili ženska osoba.

Avganistanski vođa talibana Mula Ahtar Mansur koristio je pakistanski pasoš s lažnim imenom prilikom mnogobrojnih putovanja po inostranstvu u periodu od deset godina, potvrdili su zvaničnici.

Ovo otkriće baca dodatno svetlo na pomoć koju je Islamabad verovatno pružao njemu i drugim vođama talibana u organizovanju smrtonosnih pobuna protiv Avganistana i trupa pod vođstvom SAD, piše AFP.

Nakon više godina negiranja, Pakistan je u martu zvanično priznao da je pružao utočište avganistanskim talibanima koji su napustili svoju zemlju nakon što su svrgnuti 2001. godine.

Istaknuti vođa talibana Mansur, kojeg su ubili pripadnici američkih snaga na pakistanskoj teritoriji, putovao je s ličnom legitimacijom i pasošem pod imenom Muhamed Vali.

Zvaničnici koji su učestvovali u istrazi su potvrdili da je Mansur koristio lažni pasoš za putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate, Dubai i Iran.

"Vođa Talibana je 37 puta uporebio lažne isprave na putu iz Karačija u Dubai, u proteklih deset godina", izjavio je AFP-u visoki zvaničnik istrage.

Drugi zvaničnik je dodao da je Mansur poslednji put upotrebio ovaj pasoš prilikom puta u Iran 25. aprila, odakle se vratio 21. maja - kada je i ubijen.

Talibani imaju svoju kancelariju u Kataru, a poznato je i da organizuju sastanke u Dubaiju, prenosi agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: