Konfuzija oko palog aviona:"Eksplozija - potpuna neistina"

Šef egipatske forenzičke službe demantovao je izveštaje da istraga tela, nađenih nakon pada aviona "Idžipt era", ukazuje da je u letelici došlo do eksplozije.

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2016.

14:04

Konfuzija oko palog aviona:
Foto: Tanjug

"Sve što je objavljeno u vezi s tim je potpuna neistina i puke pretpostavke koje nisu potekle od forenzičke službe", rekao je šef te službe Hešam Abdel Hamid, preneo je Rojters.

Mediji su ranije preneli izjavu stručnjaka za forenziku da delovi ljudskih tela, koji su pronađeni nakon pada aviona egipatske avio-kompanije "Idžipt er" na letu MS804 u Sredozemnom moru, ukazuju da je u letelici došlo do eksplozije, usled čega je avion pao.

Taj stručnjak je deo egipatskog tima istraživača i lično je pregledao ostatke tela žrtava u mrtvačnici u Kairu, a želeo je da ostane anoniman ,jer nije ovlašćen da iznosi detalje, prenela je agencija AP.

On je naveo da su svih 80 pronađenih delova tela, koji su dopremljeni u Kairo, mali i da "nema nijednog čitavog dela tela, kao što je ruka ili glava".

"Jedino logično objašnjenje jeste da je u avionu došlo do eksplozije", zaključio je on.

Ranije danas, egipatske vlasti su saopštile i da nije bilo naglih zaokreta, neubičajenog kretanja aviona ili naglog propadanja pre pada, što je u suprotnosti s informacijama koje su ranijih dana iznosili grčki zvaničnici.

Erbas A320 kompanije "Idžipt er" na letu MS804 iz Pariza ka Kairu sa 66 putnika i članova posade nestao je s radara iznad Sredozemnog mora u četvrtak rano ujutru.

Veruje se da nema preživelih, a uzrok nesreće i dalje nije ustanovljen.

Američki i ruski zvaničnici veruju da je pad aviona izazvao teroristički napad, dok iz Francuske, Grčke i Egipta stižu opreznije izjave, uz ogradu da "nijedna mogućnost nije isključena".

Francuska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja navela je ranije da je egipatski avion pre pada emitovao automatske poruke da je u letelici pre pada bilo dima.

U međuvremenu su pronađeni delovi olupine aviona i lične stvari stradalih putnika, a nastavljena je potraga za crnim kutijama koje bi trebalo da donesu ključne informacije o uzrocima pada aviona u kom se nalazilo 66 putnika i članova posade.

U potragu je uključena i egipatska podmornica, pošto se sumnja da su crne kutije potonule na dubinu od oko 2.000 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: