Zeman protiv američkog antiraketnog štita u Evropi

Predsednik Češke Miloš Zeman ocenio, da američki antiraketni štit u Evropi uopšte nije potreban, kao i da se EU previše meša u unutrašnja pitanja država.

Izvor: Beta

Utorak, 24.05.2016.

11:21

Zeman protiv američkog antiraketnog štita u Evropi
Beta/AP

Zeman je, u intervjuu ruskom novinaru, rekao da su Amerikanci o antiraketnom štitu ranije govorili kao odgovoru na pretnje iz Irana, ali da sada, kada su ukinute sankcije Iranu, nije uveren da je taj antiraketni štit u Evropi neophodan.

"Iranci naravno imaju svoje balističke rakete. I niko ne zna tačno da li imaju nuklearno oružje. Ali sada takav antiraketni štit ovde nije potreban", kazao je Zeman u intervjuu koji je objavila Rosijskaja gazeta.

Ponovio je da su i dalje američkom ambasadoru u Pragu zatvorena vrata njegove rezidencije zato što je prošle godine na 70. godišnjicu kraja Drugog svetskog rata osudio Zemanovu odluku da se pojavi na proslavi u Moskvi koju su bojkotovali gotovo svi čelnici zemalja EU.

"Ambasador može zamak Hradčani da poseti kao turista", rekao je Zeman da sukob sa ambasadorom Ričardom Šapirom i dalje traje.

Zeman je kritikovao, kao što to redovno čini, i sankcije koje je uvela EU Rusiji i osudio to što se EU po njegovoj oceni suviše meša u unutrašnja pitanja svojih članica, a sama nije u stanju da reši izbegličku krizu.

"Po mom mišljenju Evropska komisija se povremeno otvoreno meša u unutrašnja pitanja zemalja članica EU. I to mešanje šteti. Rukovodstvo EU bi trebalo da se koncentriše na temeljna pitanja. Ja sam protiv totalne unifikacije. Mislim da je najdragocenije u ujedinjenoj Evropi upravo raznolikost", rekao je Zeman.

EU bi, prema mišljenju češkog predsednika, trebalo da se koncentriše na osnovna pitanja, a kako je dodao trebalo bi i da formira svoju vojsku od oko 10.000 vojnika da se izbori sa migracijskom krizom i zaštiti granice Evrope.

"Problem je u tome što EU nije navikla na krize i ne ume da operativno na njih reaguje. Nelegalna migracija je velika kriza, možda najveći ispit u celoj istoriji EU. Izbegličke kvote izgleda da više nisu na dnevnom redu. O njima ne govore. Ali pojavila se druga suluda ideja tzv. kompenzacija. Ako neka zemlja ne prima migrante mora da plaća. Smatram da će i taj plan propasti ako ništa drugo zbog toga što svi migranti žele u Nemačku gde im nude programe socijalne pomoći. Malo ko od njih želi da radi", kazao je Zeman.

Češki predsednik izrazio je uverenje da bi islamski terorizam mogao da bude poražen u roku od 20 godina, a rat celog sveta protiv Islamske države i drugih srodnih terorističkih grupa Zeman je uporedio sa srednjevekovnim ratovima katolika i protestanata u Evropi.

Sa predsednikom Češke razgovaro je ruski novinar koji je u Češkoj ostao bez akreditacij. Dvojicu dugogodišnjih dopisnika ruskih medija iz Praga, obaveštajne službe su, prema nezvaničnim informacijama, označile kao rizik po bezbednost zemlje.

"Ne znam zašto službe bezbednosti govore da ste rizik. Čuo sam da ste se sretali sa ljudima koji su sa gledišta službi sumnjivi. Međutim i ja se srećem sa sumnjivim ljudima. To je deo mog posla i takođe deo posla bilo kojeg novinara. Mene apsolutno ne interesuje imate li akreditaciju ili ne", kazao je Zeman dopisniku Večernje Moskve Vladimiru Snjegirjevu u razgovoru za ruski list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: