Na pomolu kompromis u sporu Poljske i EU

EU nije prešla u drugu fazu procene ugroženosti pravne države u Poljskoj zbog paralisanog Ustavnog suda, a EK je odložila objavljivanje vrlo kritičnog izveštaja

Izvor: Beta

Utorak, 24.05.2016.

11:23

Na pomolu kompromis u sporu Poljske i EU
Foto: Beta/AP, arhiva

U Varšavi su danas uvereni da su blizu sporazuma koji će potpuno rešiti spor.

"Izgleda da smo blizu da se dogovorimo. Poljska nikada nije osporavala smisao konsultacija s evropskim organizacijama. Kao članica EU gledamo na evropske institucije kao na naše vlastite", kazao je na konferenciji za novinare u Varšavi zamenik šefa poljske diplomatije zadužen za evropska pitanja Konrad Šimanjski.

Šimanjski je rekao da je održana serija intenzivnih konsultacija između Poljske i Evropske komisije i dodao da Komisija nije strana u sporu već predstavlja svoje mišljenje i preporuke.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans danas popodne neočekivano će se sastati s poljskom premijerkom Beatom Šidlo, pošto je juče Evropska komisija odustala od toga da objavi njegov vrlo kritičan izveštaj koji bi omogućio drugu etapu procene funkcionisanja pravne države u Poljskoj, mehanizma na čijem kraju preti i to da Poljska ostane bez prava glasa u EU.

Donji dom parlamenta u petak je usvojio rezoluciju u kojoj traži da vlada brani suverenitet Poljske pred napadom i kritikama Evropske komisije zbog ugrožene pravne države i od pokušaja EU da nametne Poljskoj izbeglice, dok je šef diplomatije Vitold Vaščikovski izjavio da Poljaci nisu pregovarali da uđu u takvu uniju.

Dok se za domaću poljsku javnost spor zaoštrio rezoluciojom parlamenta, vlada Beate Šidlo poslala je u petak novi predlog kompromisnih mera koje bi obnovile nezavisnost i rad Ustavnog suda, javlja današnja Gazeta viborča.

Put u Brisel je otkazao zamenik šefa poljske diplomatije Šimanjski i danas je potvrdio da je vlada u dijalogu s Evropskom komisijom blizu sporazuma.

"Niko u Poljskoj ne sumnja u to da sva pravna rešenja moraju da ispune visoke evropske norme funkcionisanja pravne države. Neka rešenja primenjena u Poljskoj (u reformi Ustavnog suda) izazvala su pitanja sa raznih strana da li su pravno valjana", rekao je Šimanjski.

Poljska državna televizija javila je da će izveštaj Fransa Timermansa, najavljen kao vrlo kritičan ako do 23. maja zvanična Varšava ne napravi neki vidljivi pomak u rešavanju problema Ustavnog suda, biti verovatno objavljen u sredu, ali znatno manje kritičan.

Prvobitni izveštaj bio je neuobicajeno oštar i u njemu, kako je saznao nezvanično poljski dnevnik Žečpospolita, Evropska komisija konstatuje da je zbog spora oko Ustavnog suda koji nije u stanju da radi i ocenjuje ustavnost daljih spornih zakona koje su po hitnom postupku usvojili vladajući poljski konzervativci, ugrožena demokratija i osnovna ljudska prava Poljaka.

Nakon tog izveštaja poljska vlada je o tom novom mehanizmu procene pravne države u članici trebalo da dobije dve sedmice da odgovori, a Evropska komisija bi zatim prešla u drugu fazu mehanizma - saopštavanje preporuka kako da se uklone sistemske pretnje po demokratiju i pravnu državu.

Ako Poljska ne bi pristala na te preporuke i mere ili ne reši na zadovoljavajući način spor sama u trećoj fazi može da ostane bez prava glasa u EU, što bi bilo prvi put u istoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: