Visoki Dečani u opasnosti: Albanci najavljuju "eskalaciju"

Uoči protesta najavljenog za četvrtak zbog vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani, prvi čovek Dečana kaže da ne isključuje eskalaciju situacije.

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2016.

20:48

Default images
Getty Images

Rasim Seljmanaj je za kosovske medije rekao da zna ko je odgovoran za održavanje mira, ali i dodao da je u poziciji da mora da brani interese građana, kao i da njihov interes nije da zemljište bude dodeljeno manastiru Visoki Dečani.

“Problem je i to što sud legitimiše odluku Slobodana Miloševića, sud nije trebalo da se meša. Očekujem da zemljište bude vraćeno opštini Dečani ili njenim građanima“, naveo je Seljmanaj.

Istakao je i da su vlasti u Dečanima “uvek pokušavale da uspostave dobre odnose sa manastirom Visoki Dečani“.

“Ovakva odluka suda je protivna prijateljskim odnosima. Ne znam kako će koristiti to zemljište kada je 60.000 stanovnika protiv odluke da to zemljište može da koristi manastir. To je problem koji ujedinjuje sve građane, bez obzira na partiju kojoj pripadaju“, dodao je Seljmanaj.

On je i na Fejsbuk stranici pozvao na demonstracije, tvrdeći da je odluka ustavnog suda o potvrđivanju manastiru Visoki Dečani vlasništvo nad 24 hektara zemlje "nepravedna i pod uticajem politike".

Nakon odluke suda, u sredu će biti održana vanredna sednica skupštine opštine Dečani, posle koje će biti održan protest.

Manastiru Visoki Dečani su 24 hektara zemljišta, koje lokalni Albanci žele da prisvoje, vraćena odlukom vlade Srbije 1997. godine.

Prištinški mediji prenose da je zbog protivljenja lokalnog rukovodstva i albanske zajednice odluci Ustavnog suda, Kfor pojačao obezbeđenje oko manastira Visoki Dečani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: