EK: Optimizam Kovača je dobar znak za Srbiju

Optimizam ministra Mira Kovača o rešenju za hrvatske uslove i konsenzus oko otvaranja poglavlja 23 u pristupnim pregovorima Srbije predstavlja dobar znak.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.05.2016.

17:16

Default images
Beta/AP

Takođe, to znači i moguću indikaciju napretka, kažu za Tanjug u Evropskoj komisiji.

Diplomatski izvori navode da su "kontakti povodom otvaranja poglavlja 23 sa Srbijom u toku", ali napominju da za sada nema promene ni u stavu EK, niti zvanično u stavu Zagreba.

"Ambicija je jasna da se dođe do rešenja i u tom smislu kontakti su u toku", kažu u sedištu EK u Briselu.

Istovremeno, iz Komisije poručuju da je, i pored zastoja zbog uslovljvanja Hrvatske, i dalje moguće otvoriti poglavalja 23 i 24 u pregovoroma sa Srbijom do kraja juna, kako je to nagovestio i ministar Kovač.

"Ukoliko postoji politička volja, sve je moguće", poručuje se iz Brisela i dodaje da je u interesu svih da se poglavlje 23 sa Srbijom otvori, jer se onda dejstvo i snaga pregovora pojačavaju, a Srbija će biti u prilici da radi na ispunjavanju uslova iz okvira otvorenih poglavlja.

Holandsko predsedavanje EU, koje kaže da je spremno da pomogne čim dobije nove indikacije iz Zagreba, nije predvidelo novi pokušaj uspostavljanja konsenzusa o otvaranju poglavlja 23 na sutrašnjem sastanaku stalnih ambasadora zemalja članica (Coreper II).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: