Ispitan novi svedok u slučaju Taton, čeka se odluka suda

Viši sud u Beogradu ispitao je novog svedoka Slobodana Čenića povodom ubistva francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.05.2016.

15:50

Ispitan novi svedok u slučaju Taton, čeka se odluka suda
Thinkstock

Čenić nije svedočio tokom suđenja u okviru odlučivanja o zahtevu za ponavljanje krivičnog postupka koje su tražili branioci pravosnažno osuđenih Ivana Grkovića i Dejana Puzigaće.

Njega je Viši sud ispitao u ponedeljak, u svojstvu svedoka, po nalogu iz rešenja Apelacionog suda u Beogradu, precizirala je portparolka suda Tanja Koljenšić.

Apelacioni sud je u aprilu ukinuo odluku Višeg suda kojom je bio odbačen novi vanredni pravni lek branilaca Grkovića i Puzigaće - zahtev za ponavljanje krivičnog postupka podnet zbog novih okolnosti, a to je, kako tvrdi odbrana, iskaz svedoka Čenića, koji do sada nije svedočio.

Istom odlukom Višem sudu je naloženo da sprovede izviđajne radnje i ispita Čenića i da potom ceni sve dokaze i donese na zakonu zasnovanu odluku.

Viši sud je, shodno zakonu, nakon saslušanja Čenića dostavio spise predmeta Višem javnom tužilaštvu radi davanja mišljenja, nakon čega će doneti novu odluku.

Čenić ne živi u Srbiji, već je na privremenom radu u Švedskoj, a prošle godine se javio listu "Informer" i dao intervju povodom slučaja Taton, tvrdeći da Francuza niko nije gurnuo u smrt, već da je on bežeći od tuče sam pao u prolaz (visine oko četiri metra) kod javne garaže na Obilićevom vencu, u centru Beograda.

Apelacioni sud je prošle godine pravosnažno odbio zahtev branilaca istih okrivljenih za ponavljanje postupka, s obzirom na iskaze dva nova svedoka Svetlane Bubanje i Dragana Crepulje. Bubanja je međutim nedavno ipak svedočila na ponovljenom suđenju Đorđu Preliću koje mu je odobreno jer je osuđen u odsustvu tokom bekstva.

Grković je osuđen na 13 godina zatvora, a Puzigaća na 14 godina, ali u odsustvu jer je bio u bekstvu.

Puzigaća je u aprilu izručen Srbiji iz Grčke, pa ima pravo da traži ponavljanje suđenja u roku od šest meseci i po osnovu presude izrečene u njegovom odsustvu.

Bris Taton je pretučen 17. septembra 2009. u centru Beograda, neposredno pred utakmicu Partizan-Tuluz, a nekoliko dana kasnije je u bolnici podlegao povredama.

Prvooptuženom u tom slučaju Đorđu Preliću ponavlja se suđenje, jer je takođe osuđen u odsustvu tokom bekstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: