"Vlasti i stanovnici Dečana neće poštovati odluku suda"

Vlasti i stanovnici Dečana neće poštovati odluku kosovskog Ustavnog suda kojim se imovina dva preduzeća u društvenom vlasništvu ustupa manastiru u Dečanima.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.05.2016.

10:44

Foto: Freeimages.com

To piše prištinski list "Koha ditore".

Stanovnici opštine Dečani tvrde da je odluka suda politički motivisana i neustavna, navodi taj list.

KFOR je, u međuvremenu, pojačao svoje prisustvo u okolini manastira, navodi list.

Gradonačelnik Dečana Rasim Seljmanaj rekao je juče da je Ustavni sud, svojom odlukom o ustupanju svojine dva društvena preduzeća manastiru, dao legitimitet odluci donetoj za vreme režima Slobodana Miloševića 1997. godine.

"Mi ćemo snažno reagovati protiv te odluke", poručio je Seljmanaj, prenosi "Koha ditore".

Ustavni sud Kosova je 21. maja zaključio dugogodišnji sudski spor u korist Manastira Visoki Dečani i potvrdio vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje, koja je 16 godina bila pod sudskim sporom, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

U odluci objavljenoj na službenom sajtu, Ustavni sud Kosova nije prihvatio prošlogodišnju odluku apelacionog veća specijalne komore Vrhovnog suda Kosova da se predmet ponovo vrati osnovnom sudu u Dečanima.

Ustavni sud je takođe utvrdio da je prethodna odluka Vrhovnog suda od 27. decembra 2012. godine, kojom je potvrđeno vlasničko pravo manastira na zemlju u sporu, res judicata (pravosnažno presuđena radnja).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: