"Nije realno da Jovanović uđe u vladu, a SPS..."

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da nije mnogo realno da Čedomir Jovanović uđe u vladu sa Aleksandrom Vučićem, a da oko SPS ima argumenata za i protiv.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.05.2016.

22:12

"Nije mnogo realno da lider stranke koja je nastupala u opoziciji, koja nije bila samo retorička, uđe u vladu sa Vučićem. To bi bilo pravo iznenađenje, a prava iznenađenja se dešvaju samo kada je neko matematički i politički neophodan u parlamentu", rekao je Stanković nakon jučerašnjih konsultacija predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa predstavnicima izabranih lista i dodeljivanja mandata za sastav nove vlade Vučiću.

Dodao je da nije siguran da bi biračkom telu SNS i LDP odgovaralo da Jovanović uđe u novu vladu, navodeći i da nije u kampanji video da je ta stranka kandidovala nekog stručnjaka ili čoveka koji bi mogao da donese neku novu vrednost u funkiconisanju vlade.

Govoreći o ulasku SPS u buduću vladu, Stanković je naveo da je ta stranka 2012. godine bila politički nužna za formiranje vlade, da je 2014. bilo politički izvesno da će biti sa SNS, a da, međutim, 2016. godine nisu ni politički, ni matematički neophodni.

Dodaje da je u četiri godine saradnje SPS pokazao spremnost da bude lojalan partner po principima na kojima vlada funkcioniše, da je stranačka distanca i sklonost da uđu u otvorene političke polemike u prethodnom periodu određena vrsta distance koja može da se pretvori u nepristajanje SNS da uđe u koaliciju sa SPS, ali da misli da će SPS u novoj raspodeli karata i politicke moći zbog slabijeg rezultata verovatno dobiti slabija minsitarstva nego što je bio do sada slučaj.

"Tu se otvara još jedno pitanje koje se nameće samo od sebe - ako je SPS opet u vladi koju smo novu političku vrednost dobili izborima? Dobili smo potvrdu legitimiteta politike koju je vodila vlada, ali i isti politički sastav vlade", rekao je Stanković.

Dodao je da je druga priča da li će SNS procenti da li ima potrebe za SPS, budući da postoji ne baš mala distanca između njih, ali i politički i državni prioriteteti koje te dve partije mogu da spoje.

Naravno, kaže, taj konzenzus ne mora u parlamentu da se uspostavi tako što ćete sedeti u izvršnoj vlasti povodom mnogih pitanja, a pogotovo onih iz evropske agende, za koju će podršku dati i one stranke koje su danas u ljutoj opoziciji.

Stanković navodi i da ako SNS i SVM imaju 136 poslanika, poslanici SPS ne znače mnogo, jer i sa toliko mogu bez problema da vladaju.

Na pitanje ko od dosadašnjih ministara nije opravdao poverenje Vučića, Stanković je kazao da je "fotelja u vazduhu" Kori Udovički i Srđanu Verbiću, te da je mišljenja da će u određivanju ljudi za te, za reforme veoma važne resore, ovog puta biti uzeta u obzir i politička pripadnost, a ne samo stručnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: