Netanijahu neće konferenciju, hoće oči u oči sa Abasom

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odbacio je francusku inicijativu da se održi mirovna konferencija u Parizu u cilju obnove pregovora o miru s Palestinom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2016.

23:32

Netanijahu neće konferenciju, hoće oči u oči sa Abasom
Beta/AP

On je predložio umesto toga da Pariz bude domaćin bilateralnih pregovora dva naroda.

Bilateralni pregovori su "jedini put ka miru", rekao je Netanijahu na sastanku s francuskim premijerom Manuelom Valsom u Jerusalimu.

On je predložio "drugačiju francusku inicijativu" u obliku bilateralnih pregovora u Parizu.

"Čuo sam predlog Netanijahua Razgovaraću s predsednikom (Francuske) Fransoa Olandom", rekao je Vals koji je u subotu doputovao u posetu Izraelu i palestinskim teritorijama.

Vals se sastao s Netanijahuom odlučan da promoviše francuski projekat međunarodne mirovne konferencije na jesen.

Prethodno će se 3. juna u Parizu održati sastanak ministara spoljnih poslova i predstavnika međunarodnih organizacija iz više od 20 zemalja kako bi se pripremila ta konferencija. Na tom skupu neće biti ni palestinskih ni izraelskih predstavnika.

Netanijahu se i ranije protivio ideji o međunarodnoj konferenciji, ali je uvek izražavao spremnost da se sastane s Abasom u bilo koje vreme i na bilo kom mestu.

Palestinska strana već dugo podržava nastojanja Francuske.

Bliskoistočni pregovori o miru, vođeni pod sponzorstvom SAD, doživeli su krah aprila 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: