Desničara koji bi rekao "ne" Kosovu pobedio – Rus

Bivši lider Partije zelenih Aleksander van der Belen, koji je pobedio na predsedničkim izborima u Austriji, ruskog je porekla, piše Sputnjik.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2016.

19:32

Desničara koji bi rekao
Van der Belen i Hofer (foto: Tanjug)

Njegovi preci po ocu su se preselili iz Holandije u Rusiju krajem 17. veka i od 18. veka su živeli u Pskovskoj guberniji, gde je njegov deda, koji je nosio isto ime, imao različite administrativne dužnosti u Pskovu i u guberniji.

Njegov otac se rodio u Pskovu, ali je nakon Oktobarske revolucije emigrirao u Estoniju, gde se upoznao sabudućom majkom kandidata za predsednika. On se preselio u Austriju 1940, gde se i rodio Aleksander van der Belen.

Što se tiče njegovog odnosa prema Rusiji, po mišljenju 72-godišnjeg političara, bez Rusije ne mogu biti rešeni međunarodni sukobi, niti može biti promena klime.

Van der Belen je pobedio na predsedničkim izborima u Austriji, osvojivši 50,3 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat iz Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer dobio 49,7 posto glasova.

Hofer je priznao poraz i na svom profilu na Fejsbuku se zahvalio svim biračima na „odličnoj“ podršci.

„Naravno da mi je žao danas. Međutim, zalaganje tokom predizborne kampanje je investicija u budućnost“, istakao je Hofer, koji je u predizbornoj kampanji rekao da bi sprečio ulazak samoproglašene države Kosovo u međunarodne institucije.

On je svojim biračima poručio da bi rado bio predsednik i pazio na „našu predivnu zemlju i najavio da da će i dalje davati doprinos pozitivnoj budućnosti Austrije“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: