Hrvatska jedina koči otvaranje poglavlja 22. i 24.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović nada se da će do kraja juna biti otvorena poglavlja 23. i 24.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2016.

12:08

Hrvatska jedina koči otvaranje poglavlja 22. i 24.
Tanjug

Ipak, ona je ukazala da su šanse sve manje imajući u vidu aktuelnu situaciju u Hrvatskoj.

"Ključne zemlje EU ne podržavaju ovakve stavove Hrvatske, čak se kritički odnose prema onome što Hrvatska radi prema svojim susedima, ali i prema reviziji istorije koja je na dnevnom redu", rekla je Joksimović na Pink-u.

Upitana da li će ne izručivanje troje radikala Hagu odložiti otvaranje poglavlja sa EU, ona je rekla da u ovom trenutku nema javnijih reagovanja od ključnih međunarodnih faktora.

"To nas ne abolira od konstantne potrebe da u potpunosti sarađujemo sa haškim tribunalom. Prvu reakciju koju smo čuli bila je iz Hrvatske i ona korespondira sa opštim stavom Hrvatske u odnosu na dalji evropski put Srbije", rekla je Joksimović.

Ona je podsetila da je Hrvatska jedina od 28 članica EU, koja zaustavlja otvaranje poglavlja 23 i 24, dok je Holandija do sada izražavala spremnost da se sa Srbijom otvore poglavlja 23. i 24.

"Videćemo kakva će biti druga zvanična reagovanja, kako će izgledati izveštaj koji će se naći pred UN i videćemo kakve će biti finalne konsekvence u odnosu na neke druge države", naglasila je ona.

Hrvatska je, kako kaže, veoma čvrsta u svom stavu da se Srbiji ne omogući otvaranje poglavlja 23. i 24., nije stavila blokadu, ali svaki put se izjašnjavala da nema stav u vezi sa otvaranjem poglavlja.

Ona dodaje da to nisu nikakve novine da je Slovenija trpela takav pritisak od Italije, Hrvatska od Slovenije, ali da se kod prijema Rumunije i Bugaske videlo da kada EU odluči da su svi politički kriterijumi ispinjeni da postoji određena vrsta diplomatskih kanala kojim se takve prepreke skinu sa dnevnog reda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: