Izbeglice opet pune park u centru Beograda (FOTO)

U parku kod Beogradske autobuske stanice sve je više izbeglica, a humanitarne organizacije navode da je ovo bio najdinamičniji vikend do sada.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2016.

19:12

Izbeglice opet pune park u centru Beograda (FOTO)
Foto: Info Park

Kako kažu, obeležio ga je nastavak rasta broja izbeglica u tranzitu u Beogradu, pa je samo u popodnevnim i večernjim satima oko 600 njih potražilo pomoć u Info-centru za azil.

Ističe se i da situacija veoma podseća na stanje s početka leta prošle godine.

Iz Info-parka navode da su istog dana u parku kod hotela Bristol podelili rekordnih 818 paketa hrane koje su obezbedili Refjudži ejd Srbija, Miksalište, Fondacija Divac, Evangelistička crkva, NSHC/Care, Praksis i sam Info-park.

Izbeglicama se dele sendviči, konzervirana hrana, nudle, kuvana jela, pecivo, keks, voće, čaj, kafa...
Foto: Info Park
Takođe, ističe se da je opšte mišljenje da je trend rasta broja izbeglica iniciran nesputanom aktivnošću krijumčara uz pomoć kojih se prelaze zvanično zatvorene balkanske granice, kao i lepim vremenom. Pored auto-puta Niš-Beograd ponovo su primećene grupe izbeglica kako se kreću pešice ka severu.

Prema podacima Praksisa / Norveškog saveta za izbeglice(NRC), Beograd je autobusima za Suboticu i Sombor od petka do nedelje napustilo 627 migranata, od kojih će većina pokušati da uđe u Mađarsku ilegalnim kanalima.

Info-park navodi da, pored muške migrantske populacije iz Avganistana i Pakistana, raste i broj porodica iz Sirije s mnogo malo dece.

Pored nekoliko grupa izbeglica iz Gaze, zabeležen je i porast pridošlica iz Alžira i Maroka s kojima su čak i radnici organizacija koje dele pomoć u parku imali problema zbog sklonosti nasilju, pa je intervenisala i policija na dežurstvu u parku.
Foto: Info Park
Većina novopridošlica dolazi iz Idomenija na grčko-makedonskoj granici uz pomoć krijumčara za svote od 1.000 evra i više.

Primetno je da je zbog velikog broja izbeglica u parkovima nemoguće sprovoditi zabranu boravka na zelenim površinama, čime su se do nedavno bavili radnici Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije (KIRS).

Među pridošlicama ima dosta migranata koji su vraćeni s mađarske granice, neki od njih na sebi imaju tragove nasilja nakon intervencije mađarske policije, a zabeleženi su i slučajevi kožnih bolesti koje se javljaju zbog nedostatka sanitarnih uslova na mestima gde se okupljaju i sve većih temperatura.

Medicinske organizacije prisutne u parku strahuju da će rizici za širenje broja obolelih rasti, ukoliko ne dođe do sistemskog rešavanja problema nedostatka sanitarnih čvorova na tačkama gde obitavaju migranti.
Foto: Info Park
Prema podacima KIRS, ovog vikenda je prosečno 200 do 250 migranata dnevno transportovano do kampa u Krnjači. Većina njih nakon noći u kampu ipak provodi dan u parku, u pokušaju da organizuje nastavak putovanja.

Zbog većeg broja izbeglica na punktovima u Subotici (250) i Kelebiji (150), ovog vikenda jedan deo migranata krenuo ka Somboru.

Humanitarne organizacije koje pomažu brzi tranzit izbeglica kroz Beograd navode da je i dalje problem nedostatak flaširane vode, hrane u dnevnom periodu, kao i specijalizovane hrane za bebe.

Info-park su osnovali Fond B92 i Fondacija Trag, uz podršku grada Beograda.
Foto: Info Park
.
Foto: Info Park
.
Foto: Info Park
.
Foto: Info Park
.
Foto: Info Park
.
Foto: Info Park
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: