Nezapamćena drama u Austriji: Predsednik u "foto-finišu"

Austrija, po svemu sudeći, neće dobiti predsednika u nedelju, pošto su dva kandidata osvojila praktično jednak broj glasova.

Izvor: B92

Nedelja, 22.05.2016.

17:19

Nezapamćena drama u Austriji: Predsednik u
Getty Images

Zbog toga se mora sačekati prebrojavanje glasova pristigli putem pošte.

Izborna trka za predsednika Austrije uzbudljiva je i napeta do kraja, a kandidati, Norbert Hofer iz Slobodarske partije (FPO) i nezavisni kandidat Aleksander van der Belen, nekadašnji lider Zelenih, osvojilili su, nakon nešto više od 90 odsto prebrojanih glasova po 50 odsto.

Zbog mogućih oscilacija od plus ili minus 1 odsto konačnu odluku o predsedniku Austrije doneće glasovi predati putem pošte.

Oko 885.000 glasova putem pošte, moraće biti detaljno prebrojano, tako da bi konačan rezultat i novi predsednik mogao biti proglašen tek u ponedeljak uveče.

Ovaku tesnu borbu za predsednika, Austrija ne pamti.

Najpre je, na osnovu nešto manje od 60 odsto izbrojanih glasova Hofer bio ispred Van der Belena, a potom, nakon 70 odsto izbrojanih glasova došlo je do preokreta, da bi posle toga dva kandidata bila potpuno izjednačena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: