Lavrov: Savet Rusija - NATO? Niko nam se nije obratio

Moskvi se niko nije obratio povodom održavanja sednice Saveta Rusija-NATO, rekao je novinarima šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: B92, Sputnjik

Petak, 20.05.2016.

23:17

Lavrov: Savet Rusija - NATO? Niko nam se nije obratio
Foto: Tanjug/AP

Ranije je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio da su šefovi diplomatija zemalja-članica NATO-a postigli dogovor o neophodnosti da se inicira nova sednica Saveta Rusija-NATO pre samita organizacije u Varšavi koji će biti održan početkom jula.

"Postoje procedure koje predviđaju da ako neko želi da sazove Savet Rusija-NATO mora da se posavetuje o tome i da postigne konsenzus. A ako preko mikrofona pozivaju na preliminarne konsultacije, onda to govori da se ljudi rukovode drugim interesima. Nama se niko nije obratio. Čuli smo izjavu gospodina Stoltenberga za medije. To govori o tome da su oni, očigledno, zaboravili pravila i procedure Saveta Rusija-NATO. U početku se treba pozabaviti postojećim procedurama, a zatim izaći pred novinare“, rekao je Sergej Lavrov.

Sa druge strane, šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski je posle razgovora sa predstavnicima istočnog bloka u Briselu naveo da Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Kanada predviđaju prisustvo svojih vojnika u istočnom bloku NATO-a, uključujući Poljsku.

"Sve tri države predviđaju prisustvo svojih vojnika na teritoriji istočnog bloka“, rekao je Vaščikovski, a prenosi informativna agencija RAR.

Prema njegovim rečima, Poljska je dobila uveravanja o tome da će vojno prisustvo biti obezbeđeno i na njenoj teritoriji, a reč je o vojnicima i vojnoj tehnici.

Ministar nije saopštio druge detalje. Prema njegovim rečima, to će učiniti ministar odbrane Antoni Mačerevič koji će u junu učestvovati na sastanku ministara odbrana zemalja NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: