Stoltenberg: Pre Varšave moramo da se sastanemo sa Rusima

NATO je postigao "široku saglasnost" da treba održati još jedan sastanak sa Rusijom pre nego što se lideri NATO-a budu sastali u Varšavi, u julu ove godine.

Izvor: B92

Petak, 20.05.2016.

12:33

Stoltenberg: Pre Varšave moramo da se sastanemo sa Rusima
Getty Images

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su se ministri spoljnih poslova složili o "dvokolosečnom pristupu" Rusiji, koji uključuje i jačanje odbrane od onoga što oni smatraju rastućom ruskom pretnjom, ali i nastavak dijaloga sa Kremljom, prenosi AP.

Stoltenberg je rekao da su se svi ministri složili da je neophodna platforma "poput Saveta NATO-Rusija, kako bi održali transparentnost, predvidljivost i da bi radili na poboljšanju mehanizama smanjenja rizika čime bi se izbegle opasne situacije koje mogu lako da se otmu kontroli".

Savet NATO-Rusija, osnovan 2002. godine, kada su odnosi između biviših neprijatelja iz vremena Hladnog rata bili mnogo bolji, sastao seprošlogmeseca, prvi put posle skorodve godine.

Na sastanku nije došlo do prevazilaženja razlika u stavovima Rusije i saveza koji predvode SAD, koje su dovele do oštrog pogoršanja u odnosima, nakon što je Rusija 2014. godine pripojila Krim.

Pripajanje Krima je dovelo do obustave saradnje NATO sa Rusijom, "ali odlučili smo da ostanemo otvoreni za dijalog sa Moskvom", rekao je Stoltenberg i dodao da je "počelo razmatranje modaliteta i praktičnih aranžmana" za ponovno sazivanje sastanka Saveta NATO-Rusija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: