OEBS šalje naoružane snage na istok Ukrajine?

OEBS razmatra mogućnost da pošalje naoružane pripadnike policije u misiju za pomoć u sprovođenu izbora u istočnoj Ukrajini, ukoliko obe strane postignu dogovor.

Izvor: B92

Petak, 20.05.2016.

08:42

OEBS šalje naoružane snage na istok Ukrajine?
Getty Images

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer naveo je u intervjuu agenciji AP da je njegova organizacija spremna da pošalje stotine policajaca, potencijalno naoružanih, da bi obezbedili održavanje izbora u bezbednoj i sigurnoj atmosferi.

"To bi bila policijska operacija za pomoć u sprovođenju reda i zakona u tom području... da bi se omogućilo bezbedno okruženje za održavanje izbora", rekao je Zanijer.

Ukrajina prema mirovnom sporazumu postignutom u Minsku, mora da održi lokalne izbore u dva istočna regiona koja kontrolišu pobunjenici.

Zanijer je rekao da bi misija, koju je tražio ukrajinski predsednik Petro Porošenko, mogla da sarađuje sa lokalnim policijskim snagama u Donjecku i Lugansku da bi se sprečila kriminalna aktivnosti i pomoglo međunarodnim posmatračima da prate glasanje. Misija bi mogla da bude raspoređena jedino ako se obe strane obavežu na prekid vatre.

"To je komplikovan scenario, ali je svakako nešto što možemo da uradimo, kao što sam rekao, ako se svi slože", izjavio je Zanijer.

Rusija se međutim izjasnila da je protiv takve misije. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je nazvao to pitanje "veštačkim problemom", rekavši da bi neneoružani posmatrači OEBS-a bili dovoljni za izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: