„Ulazak Crne Gore u NATO važan za stabilnost na Balkanu“

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltemberg izjavio je da potpisivanje pristupnog ugovora o ulasku Crne Gore u NATO predstavlja istorijski dan.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2016.

13:57

Default images
Foto: Beta/AP

U sedištu NATO-a u Briselu nalazi se i delegacija Crne Gore na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem, koji bi oko 14 časova na zajedničkom sastanku sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica Severnoatlantskog saveza, trebalo da potpiše pristupni ugovor.

Stoltenberg je, inače, pred dvodnevni sastanak ministra spoljnih poslova zemalja Severnoatalntske alijanse, rekao i da ugovor o ulasku Crne Gore u zapadni vojni savez predstavlja "signal da vrata NATO ostaju otvorena" i za druge zemlje.

Osim, Crne Gore, koja danas popisuje pristupni ugovor, na ispunjavanju uslova za ulazak u NATO rade i BiH, Makedonija i Gruzija.

Iz Severnoatantskog saveza poručuju da je dobrodošla svaka evropska zemlja koja može da pokaže "privrženost, preuzme obaveze koje proističu iz članstva i time doprinese bezbednosti Evro Atlanskog područja".

Istovremeno, u sedištu NATO-a u Briselu naglašavaju da dalje širenje Alijanse ne predstavlja pretnju ni za jednu zemlju.

"Cilj jeste promocija saradnje i stabilnosti, kao i izgradnja Evrope celovite i slobodne, ujedinjene u miru, demokratiji i zajedničkim vrednostima", zvanična je poruka Severnoatlantske alijanse.

Od formiranja 1949. godine članstvo NATO-a je sa 12 poraslo na trenutnih 28 zemalja i to kroz šest rundi proširenja. Danas potpisani pristupni ugovor Crne Gore trebalo bi da ratifikuje svih 28 članica NATO čime bi Crna Gora postala 29 članica Severnoatlantskog saveza. Procena je da bi proces ratifikacije mogao da traje i do godinu i po dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: