Misterija Janukovičeve "zlatne vekne" / VIDEO

Misterioznu „zlatnu veknu“ i druge vrednosti iz rezidencije svrgnutog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča više niko ne traži.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 18.05.2016.

11:46

Misterija Janukovičeve
Screenshot/Youtube

Potraga je obustavljena, slučaj je zatvoren, piše "Sputnjik".

Zlatna poluga u obliku vekne hleba, teška oko dva kilograma, nestala je u martu prošle godine, a za deo ukrajinske javnosti ona je bila simbol korupcije i Janukovičevog režima.

Ukrajinsko tužilaštvo je „u tišini“ zatvorilo ovaj slučaj još početkom decembra 2015. godine „zbog nedostatka dokaza“, što je izazvalo sumnju o tome da li je „zlatna vekna“ uopšte i postojala.

"Zbog toga imam dilemu: ili ’zlatne vekne‘ i drugih dragocenosti, koje je videla cela zemlja, nije ni bilo u ’Mežigorju‘, ili treba kazniti one koji su zatvorili krivični postupak. Vrednosti su nestale, a za počiniocima se ne traga. Osim toga, tužilaštvo čak i ne vidi elemente krivičnog dela u slučaju u kojem su nestale dragocenosti milionske vrednosti“, izjavio je Dmitrij Dobrodomov, sekretar Antikorupcijskog komiteta Vrhovne rade Ukrajine, ističući istovremeno da je taj slučaj još jedan upečatljiv primer „efektivnosti“ rada tužilaštva.

„Zlatna vekna“ pronađena je navodno u Janukovičevoj rezidenciji „Mežigorje“, odmah nakon državnog udara u februaru 2014. godine i njegovog odlaska iz zemlje.

Opozicioni ukrajinski mediji objavili su tada kadrove koji su, kako su tvrdili, snimljeni u rezidenciji svrgnutog ukrajinskog predsednika. U emitovanim snimcima prikazana je luksuzno opremljena vila sa skupocenim nameštajem, posuđem, zlatnicima i pozlaćenom ve-ce šoljom, koja je u Ukrajini takođe korišćena da se prikaže „rasipnost“ svrgnutog predsednika i kao simbol korupcije.

„Zlatna vekna“ navodno je pronađena u Janukovičevom radnom kabinetu u rezidenciji. Kasnije su juveliri izračunali da se vrednost ove poluge procenjuje na najmanje 8,5 miliona rubalja (oko 113.000 evra).

Istraga je tvrdila da je pronađen i spisak poklona koje je Janukovič dobio za svoj rođendan, 9. jula 2013. godine, a da je tu bila upisana i „zlatna vekna“, koju je navodno dobio od Vladimira Lukjanenka, predsednika jedne ukrajinske kompanije koja se bavi mašinogradnjom.

Janukovič i Lukjanenko tu priču o poklonu i „zlatnoj vekni“ nikada nisu javno potvrdili. Biznismen je odbio da o tome govori za medije, a bivši ukrajinski predsednik je odbacio tvrdnje da je ovaj zlatni grumen pronađen u njegovoj rezidenciji.

„Moguće da je on negde i bio, ali on nije bio u mojoj kući“, izjavio je svojevremeno Janukovič.

„Zlatna vekna“ je posle državnog puča postala neizostavni deo ukrajinskog folklora. Misterioznu „veknu“ Ukrajinci su „pretočili“ u suvenir, koji je bio čak traženiji i od pozlaćene ve-ce šolje.

Turistima su počeli da nude minđuše, prstenje i magnete u obliku „zlatne vekne“, a ukrajinski prozapadni mediji nastavili su da koriste svaku priliku da uz Janukovičevo ime spomenu i „njegov“ dragoceni „hlebčić“.

„Mežugorje“ je bila rezidencija Viktora Janukoviča, koju je on privatizovao. Smeštena je nedaleko od Kijeva, u selu Novi Petrovci na obali Dnjepra.

Posle februarske revolucije, rezidencija je neko vreme bila otvorena za posetioce, a nove kijevske vlasti su, nakon što su bivšeg predsednika prognale iz zemlje i optužile ga za sve smrtne grehe, konfiskovale njegovu imovinu.

Ukrajinski sud je u junu prošle godine doneo rešenje po kojem se zemljište površine 135 hektara, na kojem se nalazi rezidencija „Mežugorje“ vraća u vlasništvo državi. Sud je procenio da ovaj komad zemlje vredi više od 10 miliona dolara.

Janukovič je izabran za predsednika u februaru 2010, a krajem februara 2014. napustio je zemlju tokom masovnih demonstracija. Sledećeg dana ukrajinski parlament mu je ukinuo predsednička ovlašćenja.

On je u jesen 2013. odbio da potpiše sporazum o približavanju EU, posle čega su počeli masovni protesti podrške evropskim integracijama u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima.

Posle revolucije i svrgavanja, protiv Janukoviča je u Ukrajini otvoreno nekoliko krivičnih slučajeva, a na vlast su došle prozapadne vlasti, koje su ogrezle u korupciju i zemlju dovele do ekonomskog kraha. Nove kijevske vlasti su takođe povele rat protiv sopstvenog, „nepodobnog“ stanovništva na jugoistoku zemlje i počele su žestoko da se obračunavaju sa svojim neistomišljenicima.

Janukovič se krajem prošle godine obratio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ocenivši da se ne poštuju njegova prava da ima pravično suđenje u svojoj zemlji. On je podneo žalbu Sudu za Kršenje prava na fer suđenje i za diskriminaciju vlasti prema političkom neistomišljeniku.

Janukovičev advokat Vitalij Sergjuk je u martu ove godine izjavio da je Janukovič spreman da se vrati u Ukrajinu kao predsednik zemlje i da će biti preduzeti pravni koraci za to. On je istakao da je procedura za smenu predsednika bila grubo kršenje ukrajinskog ustava.

Sergjuk je rekao da Janukovič nije na međunarodnoj poternici i da može slobodno da putuje svetom, ali da u Ukrajini postoji opasnost po njegov život i bezbednost., navodi "Sputnjik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: