Stoltenberg MKD: Vrata NATO su vam otvorena, ali...

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je Makedoniju da ne dozvoli da politička kriza uništi nade zemlje da će se pridružiti Alijansi.

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2016.

19:28

Stoltenberg MKD: Vrata NATO su vam otvorena, ali...
Foto: GettyImages

U prvom javnom obraćanju povodom makedonske krize, Stoltenberg je zatražio od predsednika Đorđa Ivanova da povuče odluku o aboliciji više od 50 ljudi u aferi "prisluškivanje" koja je izazvala višenedeljne proteste građana.

"Vrata NATO su još uvek otvorena, ali ključno je da makedonski lideri reše probleme vladavine prava, uključujući ukidanje odluke o aboliciji", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Važno je, kako je naveo, da se stekne minimum uslova za normalni politički demokratski život, prenosi Rojters.

Šefica evropske diplomatije, Federika Mogerini i komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han danas su u zajedničkom saopštenju ocenili da odluka Ustavnog suda Makedonije o privremenoj suspenziji aktivnosti vezanih za održavanje izbora u toj zemlji otvara put da se makedonski parlament ponovo sastane i da otkaže izbore zakazane za 5. jun.

Poslanici makedonskog parlamenta odlučili su popodne da otkažu vanredne parlamentarne izbore koji su bili zakazani za 5. jun, ali novi datum nije utvrđen.

Sutrašnje potpisivanje protokola o pristupanju s Crnom Gorom dokaz je da NATO "nastavlja da gradi stabilnost" na Balkanu, navodi Jens Stoltenberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: