"Uskoro priručnik za odnos policajaca prema LGBT"

Policajci širom Srbije će uskoro dobiti priručnik za odnos prema LGBT zajednici, kaže Aleksandar Stojmenović, oficir za vezu MUP sa LGBT zajednicom.

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2016.

17:16

Foto: B92

Stojmenović, koji je i prvi pripadnik MUP-a koji je javno objavio da je homoseksualac, rekao je u Kažiprstu B92 da misli da je mnogo urađeno u odnosu policije prema LGBT zajednici, ali i da postoji mnogo prostora da se taj odnos još više unapredi.

"Akcioni plan je donet 2014. godine i tada su predviđena imenovanja oficira, obuka službenika i izrada priručnika. U prethodne dve godine obučili smo službenike sa stalnih dežurstava širom Srbije i mogu da ponosno kažem da su svi senzibilisani za komunikaciju sa LGBT zajednicom. Takođe, priručnik je u izradi i uskoro bi trebalo da ode u štampu", rekao je Stojmenović.

Njegova karijera je imala važnu prekretnicu kada je 2011. godine, na lični zahtev, posle četiri godine u graničnoj kontroli, prebačen u Direkciju policije u Beogradu. Tri godine kasnije, imenovan je za oficira za vezu.

"Imao sam delimičnu podršku kolega ranije, a posle premeštaja se sve promenilo nabolje. Najviše mi je značila podrška porodice i prijatelja, a sada imam i odličan odnos sa kolegama. Moja seksualna orijentacija ih zanima isto kao i nekog nečiji horoskopski znak. To se uopšte ne stavlja u prvi plan, ja sam na prvom mestu njihov kolega, sa njima radim svakodnevno i znaju da mogu da se oslone na mene", rekao je Stojmenović.

Kako je rekao, on nije jedini oficir za vezu ove vrste i njih ima u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, a nisu pripadnici LGBT zajednice.

Na pitanje kako objašnjava da je i dalje jedini pripadnik MUP-a koji se javno ieklarisao kao homoseksualac, on navodi da su razlozi ostalih subjektivni.

"Poštujem i takav izbor", rekao je on.

Stojmenoviću je u utorak uručena nagrada "Duga" za doprinos borbi protov homofobije i transfobije za 2015. godinu. Nagradu dodeljuje Gej-strejt alijansa, a žiri je odluku obrazložio time da se Stojmenović istakao dobrom saradnjom sa LGBT zajednicom, što je uticalo na rast broja prijavljenih slučajeva nasilja i diskriminacije prema LGBT populaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: