Zaposleni RTV: Zašto smo smenjeni preko noći?

Zaposleni RTV upozorili su da je opstanak tog javnog servisa doveden u pitanje i uputili protest zbog smene urednika i voditelja Informativnog programa.

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2016.

13:27

Zaposleni RTV: Zašto smo smenjeni preko noći?

Kako su zaposleni objasnili, do smene urednika je došlo čak i pre postavljenja nove v.d. glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije, a već u prvoj nedelji rada v.d. rukovodstva.

Sedmoro urednika "Dnevnika u 17h" i emisije "Razglednice" bez ikakvog rešenja juče kasno po podne obavešteni su telefonom da narednog dana neće uređivati te emisije.

Dodaje se da je jutros promenjen i gotovo ceo tim Jutarnjeg programa "Dobro jutro, Vojvodino", čime je "ozbiljno doveden u pitanje kvalitet dnevnog informativnog programa".

"Aktuelni plan rada važio je još svega pet dana, pa se nameće pitanje zbog čega je smene bilo važno tako brzo sprovesti, stavljajući u drugi plan obaveze i odgovornost koju kao javni servis imamo prema građanima", zapitali su zaposleni u javnom pismu.

Kako se navodi, do smena je došlo u istom danu kada je Upravni odbor konstatovao ostavku glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije Marjane Jović, i to "sat vremena pre početka sednice na kojoj je njena ostavka konstatovana".

Oni upozoravaju i da najvažnije funkcije u toj medijskoj kući trenutno imaju ljudi koji su u v.d. statusu, nakon jučerašnjih smena urednika, direktora programa Slobodana Arežine i ostavke Jovićeve, koji su na četvorogodišnji mandat izabrani pre godinu dana, kao i nakon i ostavke generalnog direktora Srđana Mihajlovića.

"Imajući u vidu nagle smene do kojih je došlo u dnevnom programu, smatramo da su ugrožene i druge emisije RTV, po kojima smo postali prepoznatljivi i u regionu", upozorili su novinari i zaposleni i zatražili od v.d. rukovodstva javno objašnjenje i odgovor na pitanje da li je posredi političko upodobljavanje RTV.

Dodali su da se takvim potezima narušava "teško stečeno poverenje građana koji su vlasnici javnog servisa i integritet novinara čiju profesionalnost, nepristrasnost i objektivnost potvrđuju i brojne nagrade".

"Pribojavamo se da se na taj način pravi prostor za novinare koji će biti u službi politike, a ne građana i upozoravamo javnost da se takvim postupcima dovodi u pitanje opstanak kompletnog javnog servisa Vojvodine", piše u pismu.

Oni su pozvali građane - stvarne vlasnike pokrajinskog javnog servisa, da ih podrže u naporima da očuvaju Radio-televiziju Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: