AP o Blajburgu: Atrakcija za fašiste, ne može bez ustaša

Komemoracija u Blajburgu predstavlja okupljanje hiljada ekstremnih desničara, od kojih su mnogi nosili obeležja i zastave ustaškog režima, piše AP.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 16.05.2016.

18:15

AP o Blajburgu: Atrakcija za fašiste, ne može bez ustaša
Foto: Screenshot

Kako navodi AP, okupljanje na Blajburgu događa se svake godine. Dodaju ipak kako ovogodišnja komemoracija "dolazi na krilima uzleta ekstremne desnice u Hrvatskoj nakon parlamentarnih izbora".

"Komemoraciji na Blajburgu prisustvovao je niz visokih zvaničnika hrvatskih vlasti i Katoličke crkve. Od preuzimanja vlasti u januaru, hrvatske vlasti našle su se na udaru kritika zbog guranja glave u pesak pred porastom desnog ekstremizma i relativizacije ustaških zločina", ističe je AP.

Osim njih, ekstremno desničarski element na Blajburgu spomenuli su i austrijski mediji.

Tako „Standard“ komemoraciju opisuje kao "atrakciju za one s fašističim stavovima".

Kako zapravo Austrijanci doživljavaju komemoraciju na Blajburgu jasno pokazuje činjenica da je uoči komemoracije jedan parlamentarni zastupnik Zelenih javno pozvao austrijskog ministra policije da "policija bude spremna na pojavu zabranjenih simbola, kao i obično", navodi „Indeks“.

Blajburškom tragedijom naziva se stradanje pripadnika NDH i drugih poraženih vojnih formacija u Drugom svetskom ratu, kao i civila. Oni su hteli da se predaju savezničkim snagama, ali su ih one predale jugoslovenskoj vojsci.

Deo zarobljenih odmah je ubijen, a deo je sledećih nekoliko meseci ubijen u marševima kroz bivšu Jugoslaviju, zvanim Križni put. Tačan broj ubijenih još nije utvrđen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: