Hrvatski državni vrh u Blajburgu

Obeležavanju 71. godišnjice stradanja ustaške i drugih poraženih vojnih formacija u Blajburgu prisustvuju predstavnici hrvatskog državnog vrha.

Izvor: B92

Subota, 14.05.2016.

12:57

Hrvatski državni vrh u Blajburgu
Foto: Getty

Na putu prema Blajburgu, jutros su na groblju Dobrava kod Maribora zajednički venac položili predsednik Sabora Hrvatske Željko Rajner i prvi potpredsednik vlade Tomislav Karamarko, saopštila je vlada.

Tamo je i nekoliko ministara, među kojima i ministar spoljnih poslova Miro Kovač i ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Prema najavama, zajednički venac na spomenik na Blajburškom polju položiće predsednik Sabora, prvi potpredsednik vlade, a u ime predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, njena izaslanica, predsednica Udruženja Hrvatski križni put Bruna Esih.

Premijer Tihomir Orešković u petak je sam posetio Tezno i Blajburško polje, te danas nije prisutan na komemoraciji.

Orešković je pozvao sve koji će učestvovati danas na komemoraciji u Blajburgu da to učine dostojanstveno i s poštovanjem, jer je, kako se navela vlada u saopštenju, razlog obeležavanja te tragedije samo i isključivo iskazivanje pijeteta žrtvama.

Venac za žrtve juče je u Blajburgu položio i potpredsednik vlade Božo Petrov iz Mosta i o tome izvestio jutros putem svog Fejsbuk profila. On je takodje pozvao na prestanak podela.

Komemoraciju u Blajburgu organizuje Počasni blajburški vod, a pokrovitelj je od ove godine ponovo Sabor Hrvatske, dok je supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Sabor Hrvatske ukinuo je pokroviteljstvo toj komemoraciji 2012. u vreme vlade koalicije levog centra pod obrazloženjem da su se na Blajburškom polju "odvijale završne i legitimne borbe izmedju Narodnooslobodilačke vojske i tada već gotovo poraženih Pavelićevih snaga", te da je tamo bilo stradanja vojnika s obe strane, ali ne i nevinih žrtava, kojih je, medjutim, bilo na Križnom putu.

Prošle godine pokrovitelj je bila predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Na tim komemoracijima, na kojima je proteklih godina bila vrlo vidljiva ustaška ikonografija, nikad nije bilo najviših hrvatskih funkcionera. Bivši premijeri, kao i bivši predsednik Ivo Josipović polagali su vence kod spomen-ploče na Blajburškom polju, ali ne u vreme komemoracije.

Iako je po preuzimanju funkcije prošle godine aktuelna predsednica najavila da će ići na komemoraciju u Blajburg, od toga je odustala, pa je tamo otišla nekoliko dana ranije, bez pratnje medija. Tada je na sličan način, bez najave i u tajnosti posetila i Jasenovac, što je naišlo na brojne kritike. Ove godine nije bila ni u Jasenovcu ni u Blajburgu, već je tamo poslala svoje izaslanike.

Blajburškom tragedijom naziva se stradanje pripadnika NDH i drugih poraženih vojnih formacija u Drugom svetskom ratu, kao i civila. Oni su hteli da se predaju savezničkim snagama, ali su ih one predale jugoslovenskoj vojsci. Deo zarobljenih odmah je ubijen, a deo je sledećih nekoliko meseci ubijen u marševima kroz bivšu Jugoslaviju, zvanim Križni put. Tačan broj ubijenih još nije utvrdjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: