Banjaluka - opasnost ili dramatizacija?

Miting i kontramiting u Banjaluci izazvali su punu pozornost u Beogradu.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2016.

16:51

Banjaluka - opasnost ili dramatizacija?
Foto: Thinkstock

Upozorenja da bi ekstremisti mogli doći s ove strane Drine, a da bi banjalučka dešavanja mogla da uzdrmaju ceo region, za stručnjake su poziv na reakciju državnih organa, pre svega policije.

Miting i kontramiting, stvari već viđene u Srbiji, kada je na ulicama Beograda došlo do sukoba pristalica pozicije i opozicije.

Opozicija u RS tvrdi da će protestvovati zbog velikog nezadovoljstva u narodu, dok vlast tvrdi da se na taj način destabilizuje RS. Iz Beograda je stiglo upozorenje o mogućim sukobima na ulicama Banjaluke.

"Da li ima ekstremista, da li je moguće da će doći ekstremisti iz Beograda kako to govori Bosić, da će doći i podržati Dodika, moguće. Da li je moguće da dođu ekstremisti iz Bihaća , kako to govori Dodik i podrže SDS koji je u ovom trenutku stranka po volji najjače stranke Bošnjaka SDA, i to je moguće , nije nemoguće, ali i za to postoji policija", kaže analitičar Cvijetin Milivojević.

Na drugoj strani, Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže da se slučaj Banjaluke u Beogradu "dramatizuje".

"Čini mi se da jedan od razloga zbog čega je tako dramatizovana situacija i odavde u tome da se skrene pažnja sa stvari koje se ovde dešavaju i koje izazivaju proteste u javnosti i to je prilika da se ne priča o tome nego o nečemu što se dešava u susedstvu", kaže Popov.

Popov smatra da je protest legitiman način da opozicija izrazi svoje nezadovoljstvo, a da se predsednik Milorad Dodik oseća ugroženo zbog afera koje su dospele u javnost.

"S druge strane podnete su neke kriv prijave od strane opozicije gde ima dosta indicija da su stvarno učinjena neka dela, tako da ukoliko siđe sa vlasti mogao bi verovatno da snosi neke konsekvence, i zbog toga mislim da je došlo do te dramatizacije od strane vlasti da će doći do krvoprolića i tako dalje, jer zapravo je to upućeno narodu, nemojte izlaziti na ulice da se slučajno ne bi desilo da nastradate", navodi on.

Cvijetin Milivojević kaže da je činjenica da kriminala ima i u lokalnim sredinama, gde je na vlasti upravo SDS kao vodeća stranka Saveza za promene, koje vlast optužuje da izdaju nacionalne interese RS.

"U mandatu koji traje već dve godine SDS je uglavnom glasao za predloge zakonskih rešenja u parlamentarnoj skupštini BiH koji su zapravo stizali iz vrha najjače Bošnjačke stranke, SDA i nekako se nije čuo taj glas razlike. Iz tog ugla gledano, a pogotovo iz ugla građana RS ta teza nije odbranjiva", kaže sagovornik B92.

Svi stručnjaci kažu da nijednom od političkih aktera nije u interesu da dođe do sukoba i fizičkih obračuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: