"Možda će na Vladu, čeka ih 2.000 policajaca"

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kaže da postoje informacije da će "grupe koje dolaze iz Hrvatske, Srbije i FBiH" pokušati da izazovu nerede.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 13.05.2016.

12:24

Foto: Thinkstock

Kako je rekao, ukoliko uspeju u tome, "povešće masu prema zgradama Skupštine i Vlade RS". Lukač je istakao da će "obe institucije biti maksimalno obezbeđene".

"Grupe i pojedinci sa lošim namerama dolaze iz FBiH, Srbije i Hrvatske. Neki su već u RS i pod kontrolom sui, iako misle da nisu", rekao je Lukač.

Kako je javio izveštač Tanjuga, on je ponovio da ni jednom ni drugom skupu neće biti dozvoljena šetnja niti bilo kakvo kretanje i napuštanje prostora koji su im ranije dodeljeni.

Za obezbedenje oba skupa, kako je rekao, bicć angažovano oko 2.000 policajaca.

"Svi koji napadnu institucije biće sankcionisani, a institucije zaštićene", rekao je ministar unutrašnjih poslova Srpske, dodajući da će u svim autobusima koji dolaze u Banjaluku biti policajci.

Kaže da se ocčkuje dolazak od 100 do 150 autobusa s pristalicama opozicije, dok bi u Banjaluku trebalo da stigne od 150 do 200 autobusa s pristalicama vladajućih stranaka, naglašavajucć da su prevoznici dužni da naprave spiskove.

"Oko grada će biti postavljeni punktovi, a sve trase kretanja do Banjaluke cć biti obezbijeđene. Izmedu dva skupa biće postavljene i ograde kao tampon-zone", rekao je Lukač.

Rekao je da se razmatarala i mogućnost zabrane najavljenih protesta i mitinga, kao visokorizičnih, ali da se od toga odustalo jer veruju organizatorima da će sve proteći u najboljem redu.

"Očekujemo da će to i ispoštovati, jer su oni odgovorni", rekao je Lukač.

"Banjaluka neće dozvoliti nikakve nerede, paljenja i napade, a policija će adekvatno reagovati i privesti sve osobe koji budu tako nešto učinile", istakao je Lukač.

On je ponovio da će odgovornim za bilo kakve incidente smatrati nosioce i organizatore i jednog i drugog skupa.
Kako prenose Nezavisne, lideri vladajućih stranaka u RS spremni su da odustanu od mitinga ukoliko to uradi opozicija.

Nakon sastanka Milorada Dodika, predsednika RS i lidera SNSD-a, Marka Pavića, lidera DNS-a, i Petra Đokića, lidera SP-a, Pavić je rekao da se policiji "daje puna podrška".

"Dajemo podršku policiji za rigorozno postupanje protiv onih koji narušavaju red i mir ili ruše imovinu. Umjesto mitinga volio bih da sutra imamo razgovore", rekao je Pavić.

Dodik je rekao da bi predstavnici opozicije trebalo da poslušaju poruku srpskog patrijarha Irineja i otkažu protest.

Ranije, predsednik opozicionog SDS Mladen Bosić potvrdio je da će usubotu biti održan protest opozicije u Banjaluci.

"Mi smo dobili odobrenje za proteste od gradskih vlasti Banjaluke i ne vidim nijedan razlog zašto bi odustali od toga", rekao je Bosić u emisiji "Puls" bjeljinske BN televizije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: