Bosić: Protesta će biti

Predsednik SDS Mladen Bosić potvrdio je da će u u subotu biti održan protest opozicije u Banjaluci.

Izvor: Tanjug

Petak, 13.05.2016.

08:24

Bosić: Protesta će biti
Foto: GettyImages

"Mi smo dobili odobrenje za proteste od gradskih vlasti Banjaluke i ne vidim ni jedan razlog zašto bi odustali od toga", rekao je Bosić u emisiji "Puls" bjeljinske BN televizije.

On tvrdi da vlast u Republici Srpskoj pokušava da ignoriše stvarno stanje u Srpskoj i ne želi da vidi probleme građana.

"Vidim kako se vlast 'hvata' za sve, kako bi javnosti pokušali da prikažu da se radi o protestima koji imaju za cilj isključivo nasilno rušenje vlasti. Mi smo zakazali mirne proteste, u skladu sa zakonom. To znači da tim protestima hoćemo da vlast čuje glas naroda i da se spusti na zemlju", kaže Bosić.

On je odbacio tvrdnje da su protesti opozicije instruisani od međunarodne zajednice, dodajući da je protest u Banjaluci potpuno legalan i u skladu sa svim demokratskim procesima.

Bosić tvrdi da neće biti nikakvih konflikta i da će opozicija sve uraditi da do toga ne dođe.

Odgovarajući na pozive da se otkažu protest opozicije i miting vlasti, koji je, između ostalih uputio i patrijarh srpski Irinej, Bosić je uputio predlog predsedniku SNSD i predsedniku RS Miloradu Dodiku da se kontramiting održi narednog dana.

Lider SDS je takođe rekao da Srpska pravoslavna crkva mora ostati politički neutralna i ocenio da se patrijarh meša u politiku.

"SDS nikada ništa neće reći protiv SPC. Vi znate istorijat odnosa SDS i SPC pocetkom devedesetih godina i kakva je uloga SDS bila u snaženju SPC, ali mislim da je sada pređena granica mešanja patrijarha u političke stvari. Pre svega, prilikom poslednjih izbora, njegov dolazak u Banjaluku i otvorena podrška Dodiku bio je katastrofalan potez, pre svega za crkvu", rekao je Bosić.

Milorad Dodik je ranije izjavio da je spreman da otkaže miting ukoliko isto učini i opozicija.

"Saglasan sam da su srpskom narodu potrebni dijalog i sloga, jer se našoj razjedinjenosti najviše raduju oni koji nam ne žele ništa dobro", istakao je Dodik.

Premijer Vučić izjavio je u sredu u Beogradu da postoje obaveštajni podaci o mogućim nemirima na skupovima koje su vlast i opozicija u Republici Srpskoj (RS) najavili za subotu, 14. maja, u Banjaluci i pozvao ključne političke aktere u RS da svoje razlike rešavaju mirnim putem.

"Oni koji ne žele stabilnost Srbije i Republike Srpska takvu poruku neće zaboraviti", naveo je Stefanović.

Opozicioni Savez za promene je za 14. maj zakazao proteste građana zbog lošeg ekonomskog i socijalnog stanja u RS, a potom je SNSD saopštio da će istoga dana organizovati miting svojih pristalica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: