Nemirna Bosna, a zainteresovanost za mitinge mala

Miting i kontramiting u Republici Srpskoj, zakazani za subotu, i dalje su glavna tema i u Beogradu i u Banjaluci.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.05.2016.

16:33

Nemirna Bosna, a zainteresovanost za mitinge mala
Foto: Thinkstock

Dok ni Milorad Dodik ni Savez za promene ne odustaju od okupljanja pristalica na svega nekoliko stotina metara, ministar policije Srbije poručuje da preko Drine neće preći ekstremističke grupe.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da niko neće destabilizovati RS, zbog jakih bezbednosnih mera i da će u subotu sve proći mirno.

Ipak, za predsednika RS deplasirano je u političkom smislu to što lider SDS-a Mladen Bosić tvrdi da će ekstremisti doći iz Srbije.

"Time daje legitimitet mnogim tvrdnjama iz Sarajeva da samo iz Srbije dolaze ekstremističke grupe koje prete. Potrebno je smiriti sve, a Bosić mora da demantuje ove navode, jer u Srbiji nema ekstremističkih grupa", rekao je Dodik.

Predstavnici opozicionog Saveza za promene tvrde da 14. maja u Banjaluci neće biti sukoba i nikakvog rata, kako to priželjkuje vladajuća koalicija.

"Ništa nas više ne može zaustaviti i sprečiti da održe protest. Vladajuća koalicija je kriva za širenje straha da će doći do nereda tokom protesta kako se građani ne bi odazvali pozivima opozicije. Vlast u Republici Srpskoj je u potpunom haosu. Režim je izgubio kompas i počeli sa najgrubljim zloupotrebama radi onemogućavanja skupa koji je juče odobren", kaže Adam Šukalo iz Saveza za promene.

S druge strane, Srpska policija neće dozvoliti da bilo ko iz Srbije putuje u Banjaluku i izaziva nemire u subotu na mitingu, tvrdi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

"U ovom trenutku ne postoji indicija da ce neke organizovane grupe ići u Republiku Srpsku, ali policija preduzima sve mere iz njene nadležnosti da spreči takvu vrstu organizacije i nećemo dozvoliti da bilo koji kriminalac ili neki ekstremista ode u Banjaluku i da odavde pokušava da izazove neke nemire, da lomi, da pali ,da ruši, da bilo šta slično. Ono što je naš deo posla jeste da ne dozvolimo nikakvu vrstu nestabilnosti", rekao je Stefanović.

Banjalučki mediji izveštavaju da je, prema njihovim anketama, zainteresovanost građana za oba protesta - mala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: