Dodik: Nećemo Izetbegoviću prepustiti glavnu reč u BiH

Lider RS Milorad Dodik kaže da Srpska neće dopustiti lideru SDA i predsedavajućem Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da RS namećtne bošnjačko uređenje BiH.

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2016.

11:15

Default images
Foto: Tanjug

Dodik je ocenio da je to, pre svega, neustavno i da se mora poštovati volja entiteta koji su ključni faktor u BiH.

"Ako Bakir Izetbegović misli da ćemo prećutati ili prepustiti njemu glavnu reč u BiH, to je njegov problem. Republika Srpska ima autentičnu politiku koja se zasniva na Ustavu i Dejtonskom sporazumu", rekao je Dodik.

Komentarišući Izetbegovićevu tvrdnju da je "glavna prepreka u procesima integracije BiH u EU odnos predsednika Republike Srpske", Dodik je ocenio da Izetbegović očigledno ima obavezu da brani premijera Turske u ostavci Ahmeta Davutoglua.

Dodik je poručio da politika neoosmanizma, čiji je deo i Bakir Izetbegović, neće proći što se tiče Republike Srpske, te da Banjaluka i Srpska imaju svoje interese.

"Ponosan sam što je rekao da smo mi ti koji ne dozvoljavamo ono što Bakir hoće zajedno sa Savezom za promene da uradi", rekao je Dodik, preneli su banjalučki mediji pozivajući se na Srnu.

On je konstatovao da je BiH teritorijalno integrisana, ali mentalno i politički potpuno podeljena, te da interes Republike Srpske nije centralizovana BiH, već jaka Republika Srpska i BiH koja će biti u funkciji jake Srpske.

"Dejtonski sporazum je u više navrata kršio visoki predstavnik stvarajući iluziju da je moguće centralizovati BiH", podsetio je Dodik.

Dodik je rekao da Savez za promene nije reagovao na izjave Davutoglua u Banjaluci, kao ni na izjavu Izetbegovića, te da je vladajuća koalicija u Srpskoj, iako nije većina na nivou BiH, imala mnogo jače argumente nego bilo koja većina na nivou BiH.

"U tom pogledu, bili smo davno spremni da rešimo pitanje mehanizma koordinacije, `Sejdić-Finci` i druga pitanja, što je poznato i Evropi. Evropljani znaju da smo dali konstruktivna rešenja, ali ta konstruktivna rešenja ne mogu da razvale Bakira Izetbegovića i njegov interes koji ide za tim da nametne neki drugi koncept", rekao je Dodik.

On je istakao da je Izetbegović nastavio ideologiju svog oca da dnevno čita "Islamsku deklaraciju" i podržava vrednosti koje je iznio Davutoglu u Banjaluci.

Dodik je rekao da je svečanosti otvaranja obnovljene džamije Ferhadija u Banjaluci prisustvovao isključivo poštujući vernike i da nije hteo da pravi skandal, iako je događaj bio takav da ga trebalo napustiti.

"Odlučio sam da poštujem vernike, ali oni koji nisu poštovali vernike bili su političari muslimani kao što je Davutoglu", kaže Dodik.

Davutoglu je izazvao incident u subotu, 7. maja, kada je na verskom skupu u dvorištu obnovljene banjalučke džamije izjavio da su Turci "bili ovde", da su "sada ovde" i da će "tu biti zauvek", te je veličao Aliju Izetbegovića i "njegovo delo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: