Vučić o Jankoviću, fantomkama i hapšenju Miloševića

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da je dobio uveravanja da razgovor ombudsmana Saše Jankovića i policijskog načelnika Veselina Milića nije prisluškivan.

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2016.

13:09

Vučić o Jankoviću, fantomkama i hapšenju Miloševića
Foto: Tanjug

Kako je rekao, ako to nije tačno i taj razgovor jeste prisluškivan, onda će biti smenjen "kompletan bezbednosni sektor".

"Nisam razumeo da je gospodin Janković tvrdio da je prisluškivan, a ja tvrdim da nije, jer sam dobio čvrsta uveravanja u to", rekao je Vučić.

U izveštaju zaštitnika građana o "slučaju Savamala" navodi se da je razgovor s načelnikom PU za Beograd tokom kontrole prekinut nakon što se tokom razgovora "začula reprodukcija samog početka razgovora".

Gostujući na Televiziji N1, Janković je odgovarao na pitanje i o tom delu izveštaja, kada je potvrdio da taj deo izveštaja može to da sugeriše, ali nije tvrdio da jeste prisluškivan.

"Mogao bi da sugeriše to, zbog toga se tu i našao. Ako bi to bilo tačno, to bi zaista, zaista bilo krajnje neobično i teško, ali ne bi bilo prvi put da tajne službe primenjuju posebne mere i metode prema zaštitniku građana", rekao je Janković.

Inače, Janković je kasnije na Tviteru naveo i da on nije izgovorio konkretne tvrdnje o prisluškivanju i da se potenciranjem toga skreće pažnja s "vandalizma pod okriljem države i noći".

Vučić je govoreći o toj temi rekao i da i "njegova tetka čuje šum kada telefonira" i da mu odmah kaže da je prisluškivana.

"To je omiljeno u Srbiji, ta teorija zavere. Nadamo se da ćemo samo jednom čuti reč 'izvinite'. Samo me to zanima", rekao je Vučić.

Premijer je dodao i da je od ombudsmana "mnogo toga i pametnog i dobrog čuo" i da veruje da će tako biti i u budućnosti.

Vučić je ponovio da smatra da su rušenje u Savamali izveli "idioti" i da bi on bio ponosan da je usred bela dana stajao ispred bagera jer su tamo rušeni bespravno podignuti objekti.

"Tek ćemo da pričamo o tome kako su ti objekti dospeli tamo i koji gradonačelnici su davali dozvole i poklone", rekao je Vučić.

Vučić je govoreći o "slučaju Savamala" rekao da je to samo nova tema onih koji su izgubili izbore i već "zaboravili izbornu krađu". Zatim je poredio to s hapšenjem Slobodana Miloševića i naveo da su "oni koji se sada bune hapsili predsednika države sa fantomkama".

Inače, Tokom postavljanja pitanja premijeru Vučiću o rušenju u Savamali novinarka Studija B dobacila je “dokle više to insistiranje na Hercegovačkoj ulici”.

"Miloševića su hapsili sa fantomkama, to im je bilo osnovno sredstvo za rad. Hapsili su tako političke protivnike, a i danas mogu da izvuku za minut fantomku iz džepa. Ja ne bih mogao dva dana da je nađen, a oni mi pričaju 'ima je u Armi šopu'", rekao je Vučić.

Kako je rekao, hapšenja je "za njih izvodio Zemunski klan", a to što sada država ne angažuje kriminalce je razlika između sadašnje i prošle vlasti.

Lider naprednjaka je naveo i da nikome nije smetalo to što je "150 ljudi sa fantomkama nekoliko dana pre toga" njemu pogrdno skandiralo.

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) ubrzo je osudio to što je Vučić dešavanja u Savamali uporedio sa sa hapšenjem Miloševića.

"Podsećamo da je zbog te odgovorne odluke, da se u smenu totalitarnog režima krene nenasilnim putem, životom platio premijer Zoran Đinđić", piše u saopštenju CEAS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: